Een creatie van poppenkunstenares Amy van Boxel, van wie werk is te zien tijdens de Dabida Dag bij Museum Klok & Peel.
Een creatie van poppenkunstenares Amy van Boxel, van wie werk is te zien tijdens de Dabida Dag bij Museum Klok & Peel.

Poppenkunst bij Museum Klok & Peel

Algemeen 2.630 keer gelezen

ASTEN - Een bijzondere middag in Museum Klok & Peel in Asten: zondag 21 april wordt in de Oranjerie van het museum de jaarlijkse Dabida Dag gehouden, volledig in het teken van poppenkunst.

Dabida staat voor ‘Dutch and Belgian Institute of Doll Artist’, ofwel een selecte kring van Nederlandse en Belgische poppenkunstenaars. Tijdens de Dabida Dag laten ze elkaar, hun gasten én belangstellend publiek zien tot welke hoogstandjes zij in staat zijn. 

‘Onze vereniging geniet wereldfaam onder professionele poppenkunstenaars’

Tevens wordt dan de Hannie Saris Award uitgereikt. Saris was in 2006 de drijvende kracht achter de oprichting van Dabida als vereniging voor poppenkunstenaars. De vereniging stelt zichzelf als doel het tot een zelfstandige kunstvorm verheffen van het poppen maken.

Voorzitter uit Asten

Caroline van Stiphout uit Asten is momenteel duo-voorzitter van de vereniging. “We hebben momenteel elf leden uit Nederland en België. Onze vereniging geniet wereldfaam onder professionele poppenkunstenaars. De inzendingen voor de Hannie Sarris Award - dit jaar met het thema ‘Contact’ - komen dan ook van over de hele wereld.” 

Genomineerd zijn dit keer Satoko Shinke uit Japen, Chong Yang-Hee uit Korea en Petra Dijkstra uit Nederland. “Shinke en Dijkstra behoren zondag 21 april tot onze gasten”, aldus Van Stiphout. 

Het belooft kortom een mooi spektakel te worden. “Op de Dabida Dag tonen de leden graag hun mooiste en meest recente werk. In de poppenkunst gaat het niet om karakterpoppen, maar om figuratieve artistieke creaties op basis van allerlei technieken.” 

“Een van onze mensen maakt bijvoorbeeld porseleinen wereldkinderen, een ander toont maatschappelijk engagement in textiele poppen en weer een ander maakt babypoppen in miniaturen. Elke kunstenaar werkt zo met eigen materiaal en ontwikkelt een eigen stijl. Het scala is heel breed.”

Het is niet voor het eerst dat de Dabida Dag plaatsvindt bij Klok & Peel. “We zoeken elk jaar een mooie museale omgeving en De Oranjerie is heel geschikt om onze kunst te tonen en het publiek te ontmoeten. We hopen op grote publieke belangstelling.”
De Dabida Dag duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt de reguliere toegangstarieven van Museum Klok & Peel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant