Het traditionele tractorpulling gaat dit keer vanwege de vele regenval niet door. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Het traditionele tractorpulling gaat dit keer vanwege de vele regenval niet door. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Motorische Demo-Dagen noodgedwongen aangepast: ‘Het is niet anders’

Algemeen 1.383 keer gelezen

ASTEN - Het terrein is ingericht en de feesttent staat overeind. Toch worden de Motorische Demo-Dagen in Asten dit jaar anders dan anders. De reden? De regen die maar niet wil stoppen met vallen. “Het terrein is kletsnat, dus we moeten noodgedwongen aanpassingen doen.”

door Maarten Driessen

Vooropgesteld: het evenement gaat komend weekend gewoon door. Liefhebbers van het boerenleven van toen en nu kunnen als vertrouwd hun hart ophalen. Maar wat er straks precies wel of niet is te zien, dat is nog even de vraag. 

“Het kan niet zo uitbundig als normaal. Het terrein is kletsnat, dus we moeten noodgedwongen aanpassingen doen”, zegt Stefan Adriaans van organisator vriendenclub De Krum.

Want de regen wil maar niet stoppen met vallen. Ook morgen wordt er nog een flinke lading water verwacht. Het noopt De Krum tot overleg. “We zullen wat dingen moeten aanpassen, dat zijn we nu goed aan het doorspitten. Het is niet anders.”

Geen tractorpulling

Zo gaat er sowieso een streep door het tractorpulling, normaal een van de in het oog springende publiekstrekkers. Maar het traditionele spektakelstuk zit er op het zompige terrein simpelweg niet in. 

“Vanwege de aanpassingen die we moeten doen, vragen we dit jaar geen entree. Het is op deze manier niet wat mensen van ons gewoon zijn. Daartegenover staat dat we mensen om een vrijwillige gift vragen. We moeten de nodige kosten maken, dus we hopen dat ze wat willen geven.”

Hoe dan ook zal er nog meer dan voldoende te beleven zijn op het evenemententerrein aan de Heesakkerweg. 

Het volgende dus met een kleine slag om de arm, maar er zijn bijvoorbeeld weer veel demonstraties te bewonderen. Zoals het traditionele ploegen en boomstam slepen. Daarbij kunnen de PK’s met behulp van een aanwezige waterrem nauwkeurig worden afgelezen.

‘Historische kopieermachine’

Ook stichting Smid Renders is present en demonstreert hoe op een ‘historische kopieermachine’ uit 1950 klompen worden gemaakt. De machine wordt aangedreven door een Lanz Stoomlocomobiel die in 1909 door de Heinrich Lanz Machinefabriek in het Duitse Mannheim werd gebouwd. 

Even verderop, midden op het terrein, zal volgens traditie van midden jaar vijftig rogge worden gedorst. ‘Een mooie manifestatie als gezellig onderonsje met hobbyisten onder elkaar, waar ‘Dorsploeg Deurne’ te bezichtigen zal zijn’, zo belooft De Krum.

Kinderattracties

De Motorische Demo-Dagen blijven een feest voor jong en oud. Ook aan kinderattracties is daarom gedacht. 

Een grote zandbak, een spring- en wipkussen én de ‘Piraten Run’-stormbaan, de jeugd hoeft zich niet te vervelen. Tevens is er zowel op zaterdag als op zondag een ballonnenclown aanwezig en er staat een aantal mini-draaimolens.

Verzamelaars en hobbyisten kunnen tevens terecht bij de vele marktkramen waar artikelen worden aangeboden. En er zijn oldtimer woonwagens te bezichtigen, met veel houtsnijwerk en geslepen glas.

Livemuziek

In de feesttent klinkt het hele weekend zoals vertrouwd livemuziek, met op vrijdag de Limburgse feestband Trade Mark, zaterdag regioband Fiesta Orkesta en zondag Roy Janssen die herkenbare muziek uit de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren laat horen. 

Het gehele weekend lang worden alle optredens omlijst met DJ Peerke zijn ‘Drive-in show Fiësta’.

Het evenemententerrein is zaterdag en zondag van 9.00 uur tot 18.00 uur geopend. Bezoekers vanaf 18 jaar kunnen op vrijdag- en zaterdagavond van 20.00 uur tot 1.00 uur in de feesttent terecht. Ook hier is de entree gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant