Koningsdag in Asten vorig jaar. (Foto: Hein van Bakel)
Koningsdag in Asten vorig jaar. (Foto: Hein van Bakel)

Asten, Heusden en Ommel kleuren oranje

Algemeen 643 keer gelezen

ASTEN/HEUSDEN/OMMEL - Koningsdag én nacht staan weer voor de deur. De oranjecomités in Asten, Heusden en Ommel hebben wederom een mooi programma klaarstaan. Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten.

Zo gaat het oranjefeest vrijdagavond van start in de tent op het Koningsplein in Asten. Daar houden voetbalvereniging NWC en Muziekvereniging Jong Nederland Asten de traditionele Slag om Asten, een quiz met zowel lokale vragen als onderwerpen ver daarbuiten.

Het programma in Asten gaat om 11.30 uur van start met een fietstocht

Een dag later wordt de oranje loper breed door het centrum uitgerold. Het programma in Asten gaat dan om 11.30 uur van start met een fietstocht. Deelnemers leggen een route af vanaf het speeltuintje aan de Kerkstraat. 

De stoet wordt voorgegaan door het Sint Jorisgilde en Harmonie St. Cecilia en trekt richting de Markt. Daar maken de fietsertjes kans op de prijs voor het mooist versierde voertuig. Om 12.30 uur gaan allerhande activiteiten van start, zoals de vertrouwde kindermarkt maar ook de letterspeurtocht (voor kinderen van 4 tot 10 jaar) en puzzelspeurtocht (voor kinderen van 10 tot 14 jaar). 

Ook staat er een springkussen, is er livemuziek en vinden er optredens plaats van onder andere de Special Stars en Music all Around. Op de Markt wordt van 13.30 uur tot 15.30 uur een kleurwedstrijd gehouden. De prijsuitreiking volgt om 16.30 uur op het podium aldaar. 

Even verderop op het Koningsplein is het feest dan ook al in volle gang. Na de Slag om Asten volgt op diezelfde plek namelijk traditiegetrouw het Muziekspektakel, dit jaar alweer voor de tiende keer door NWC en Muziekvereniging Jong Nederland Asten georganiseerd. Op het programma staan de bands Fever, Rolling Notes, Out of Order, Misses Monday en Daddy’s Playground. De entree is de gehele dag gratis.

Kinderoptocht

Het oranjecomité in Heusden begint met een oproep aan haar inwoners: hang op Koningsdag om 8.00 uur de vlag uit. Daarna komt iedereen om 9.45 uur samen bij gemeenschapshuis Hart van Heuze voor de kinderoptocht. Om 10.00 uur opent burgemeester Anke van Extel-van Katwijk de feestelijkheden waarna de optocht om 10.15 uur van start gaat. Dit onder leiding van Harmonie St. Antonius en een drumband. 

De route gaat vanaf het Hart van Heuze door de Pastoor Arnoldstraat, Antoniusstraat, Hooidries, Den Bleek, Den Bunder, Hooidries, Antoniusstraat, Vorstermansplein, Meijelseweg, wederom de Pastoor Arnoldstraat en weer terug naar het Hart van Heuze.
Eenmaal gearriveerd bij het gemeenschapshuis klinkt er muziek en vindt er een optreden van de majorettes plaats. En ook hier maken de mooiste creaties tijdens de optocht kans op prijzen.

Om 11.30 uur volgt een gezellig samenzijn in het café van Hart van Heuze, waarbij iedereen welkom is, in het bijzonder de Heusdense gedecoreerden en leden van de seniorenvereniging. Het programma gaat ‘s middags om 13.30 uur verder met een fietstocht, waarbij tussen routes van 25 en 37 kilometer kan worden gekozen. Onderweg vindt een fotowedstrijd plaats. 

Even later om 15.00 uur worden de kinderspelen gehouden, om uiterlijk 16.30 uur worden de fietsers vervolgens bij het Hart van Heuze terugverwacht. Die zijn natuurlijk benieuwd of ze wat hebben gewonnen. Niet veel later, om 17.30 uur staat daarom de prijsuitreiking gepland. Het Heusdense koningsdagprogramma wordt om 18.00 uur afgesloten.

Ommel

In Ommel is het Onze Lieve Vrouweplein in het centrum van het dorp de vertrouwde locatie voor de koningsdagactiviteiten. Om 13.00 uur verzamelen alle deelnemers en begeleiders zich daar om gezamenlijk de vlag te hijsen. Als die eenmaal wappert, kan de middag van start. Zo is er voor kinderen tot en met 4 jaar een afgebakend stuk waar spelletjes kunnen worden gespeeld. Het Ommelse oranjecomité spreekt daarbij de verwachting uit dat ieder kind minimaal één ouder meeneemt.

Maar ook de jeugd van 5 tot en met 13 jaar hoeft zich niet te vervelen op het plein. Ook voor hen staan er namelijk tal van spellen opgesteld. Jeugd van buiten Ommel is daarbij eveneens welkom.

En de volwassenen dan? Die kunnen deelnemen aan het jeu de boulestoernooi op het plein, bedoeld voor alle leeftijden. Deelnemers dienen zich daar wel van te voren voor aan te melden. Dat kan per team of individueel, waarbij de organisatie vervolgens een team samenstelt. Om 16.30 uur wordt het koningsdagprogramma afgesloten. Aanmelden voor het jeu de boulestoernooi kan per mail via oranjecomiteommel@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant