Het voormalige patersklooster aan de Wilhelminastraat in Asten.
Het voormalige patersklooster aan de Wilhelminastraat in Asten.

Opinie - Kapel patersklooster integreren in ’t Kwartier

Algemeen 808 keer gelezen

Onlangs hoorde ik van de gemeente Asten dat stichting Kloostergedachte voor ogen heeft de kapel van het patersklooster te verkopen aan een uitvaartondernemer. Daarbij heb ik het een ander nog eens op een rijtje gezet en kwam op de volgende ondeugende gedachte.

Toen een paar jaar geleden De Klepel en De Beiaard samen een nieuw gemeenschapshuis wilden realiseren, vroeg men aan de paters of zij hun klooster daarvoor mochten gebruiken. Het aantal paters liep immers terug en misschien zouden zij zich elders in een ander klooster kunnen vestigen. 

Tijdens een bijeenkomst in het voormalige gemeenschapshuis, vertelde pater Rein van Langen dat de paters sinds 1908 altijd met heel veel plezier en dankbaarheid in Asten hadden gewoond en dat zij graag een gebaar terug wilden maken voor de Astense bevolking. Verre van een zakelijk gebaar, maar wel een vanuit een groot hart om Asten vooruit te helpen met een nieuw gemeenschapshuis. 

De verhuizing van de paters werd in gang gezet, maar de plannen voor een nieuw gemeenschapshuis veranderden geleidelijk. Het oude werd afgebroken en er kwam snel een nieuw: t Kwartier, waarin De Klepel en De Beiaard samen verder gingen met de bibliotheek en de VVV.

Het klooster werd voor een schappelijke prijs verkocht aan een particulier die het overdroeg aan de stichting Kloostergedachte met een maatschappelijke bestemming voor de lokale gemeenschap, om op deze manier toch iets van dat oorspronkelijke gebaar van de paters te kunnen realiseren. 

Het kloostergedeelte zou geschikt gemaakt worden voor 17 appartementen. Met de verkoop daarvan zou de stichting haar doelstelling, beschreven in missie en visie, financieel kunnen realiseren. 

Het park en de tuinen worden toegankelijk gemaakt voor bewoners en een breed publiek. Een interessante ontmoetingsplek voor jong en oud. De kapel zou intact blijven als multifunctionele ruimte voor bewoners en lokale initiatieven. 

Het zou jammer zijn als deze kapel nu verkocht gaat worden aan een commerciële partij, een uitvaartondernemer, waardoor deze kapel volop in het teken van de dood komt te staan. Is het daar dan nog leuk wonen, vroeg een van de oud-bewoners zich af?

Dit druist in tegen de oorspronkelijke doelstelling en zo kwam ik op de volgende gedachte: integreer de kapel in ‘t Kwartier. Dan wordt toch nog een stukje van het klooster deel van het gemeenschapshuis, zoals de paters oorspronkelijk graag zagen. 

Nu biedt ‘t Kwartier een grote zaal voor 400 mensen en een kleine zaal voor 40 à 50 mensen. Maar met de kapel erbij creëer je een extra ruimte voor 100 mensen, die gebruikt kan worden voor lezingen, filmavonden, concerten en zang. Deze kapel beschikt volgens kenners over een prachtige akoestiek, wat ‘t Kwartier nog mist. 

De kapel kan dan ook gehuurd worden voor huwelijksvoltrekkingen en uitvaartdiensten. Zo wordt de kapel het multifunctionele pronkstuk van ‘t Kwartier. Voor de eventuele horeca is het nauwelijks meer dan schuin de Wilhelminastraat oversteken.

Jan van der Heijden, secretaris oud-leerlingen SCJ

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant