Bezoekers bezichtigen een kunstwerk in de Beeldentuin. (Foto: Patrick Janssen)
Bezoekers bezichtigen een kunstwerk in de Beeldentuin. (Foto: Patrick Janssen)

Heusdense Beeldentuin verbindt jong en oud

Algemeen 331 keer gelezen

HEUSDEN - De kop is eraf: zondag opende kunstenaar Theo van Dam de 18e editie van zijn Heusdense Beeldentuin. Komende weken kunnen bezoekers weer genieten van diverse kunstvormen én de omgeving. Met dit keer nadrukkelijk ook jonge inbreng. Zo maakt kunstsmid Darius Verheijden zijn debuut en draaien kinderen van basisschool Voordeldonk een speciaal project.

door Maarten Driessen

De officiële, feestelijke opening genoot zondag van een heerlijk lentezonnetje. “Het was gezellig, een heel ontspannen sfeertje. En de opening werd goed bezocht. Ik begreep van mensen dat ze zich thuis voelden, dus dat ging prima”, zegt Van Dam, die onder de naam Artheo werkt.

De aanloop naar de 18e editie verliep anders dan anders. Voor het 100-jarig bestaan van het dorp Heusden mocht Van Dam namelijk een speciaal lichtmonument bedenken en ontwerpen. De onthulling daarvan vond medio april plaats. “Daardoor had ik iets minder tijd dan gehoopt. Wat betreft het monument was het op het laatst namelijk nog best spannend. Een deel van de verlichting was nog niet geleverd, dat kwam pas eind maart binnen. Daardoor moest ik daarna snel schakelen voor de Beeldentuin.” 

Pop-up-ruimte

Onderdeel van het programma is een pop-up-ruimte. Tijdens vorige edities exposeerde daar telkens een andere kunstenaar. Van Dam had dit keer echter onvoldoende tijd om een programma samen te stellen. “Maar ik dacht: dat is prima, dan hang ik er wat werk van mezelf in. Ik heb wat nieuwe projecten gedraaid met tempex en hout dus ik heb mezelf lekker uitgeleefd.” 

‘De bronzen beelden zijn herkenbaar aan de dames met de dikke billen’

Op zondag 26 mei wisselt de pop-up-ruimte wel van invuller, dan krijgt Jan Teunissen namelijk de gelegenheid een deel van zijn creaties aan het publiek te tonen.

In de Beeldentuin zelf naast het werk van Van Dam ook bijdrages van vijf andere kunstenaars. Zoals dat van Hans van Uden, die steen en staal combineert. “Hans gaat in groeven van kennissen zijn stenen zoeken en krijgt daarbij al een beeld van wat hij ermee wil. En hij maakt zijn eigen beitels, waardoor hij zijn handtekening meteen in zijn werk heeft zitten.” 

Tevens staan er beelden van Wim Heesakkers, gemaakt van brons en polyester. “De bronzen beelden zijn herkenbaar aan de dames met de dikke billen”, aldus Van Dam.

Eerste schreden

Ook wist hij Lei Hannen en Jeanne Melief te strikken. “Lei is een keramist bij uitstek, hij beheerst het vak uitstekend. En Jeanne heeft met gemengde techniek en glas het een en ander in elkaar gezet.”

Het meest trots is Van Dam echter op het werk van kunstsmid Darius Verheijden. “Tijdens het gieten van het kunstwerk voor het dorpsmonument bij Klokkengieterij Eijsbouts stond daar een jonge dame aan de knoppen. Haar vriend bleek kunstsmid. Een hele jonge vent, een jaar of 25. Hij had een aantal tekeningen en sculpturen in het klein die hij nog een keer wilde maken. Dus ik zei: ‘Dan zal ik jou een podium bieden en dan kun je aan de slag.’ In vier maanden tijd heeft hij tussendoor aan drie objecten gewerkt.” 

Speciaal dus voor de Beeldentuin, waar Verheijden zijn allereerste expositie draait. “Dat maakt het heel interessant, bijzonder werk. Dit zijn zijn eerste schreden op het kunstenaarspad.”

Kunstproject

Tot slot klopte ook basisschool Voordeldonk in Asten bij Van Dam aan. De school draait een kunstproject en daarom komen de kinderen in groepjes bij Van Dam op bezoek. “Ik ga ze het een en ander vertellen, dat vind ik erg leuk om te doen.”

De Beeldentuin ligt aan de Behelp 15 en is tot en met 2 juni iedere zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend, evenals op Tweede Pinksterdag. “En de koffie is nog altijd gratis, net zoals de entree.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant