Stockfoto.
Stockfoto.

Asten in Brabantse top 10 van meeste schuurinbraken

Algemeen 1.016 keer gelezen

ASTEN - In Noord-Brabant is de kans op een schuurinbraak bijna nergens zo groot als in de gemeente Asten. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Helmond en Deurne scoren wat dat betreft echter nog slechter.

door Maarten Driessen

Eerst het goede nieuws: het aantal schuurinbraken in Noord-Brabant is vorig jaar afgenomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Zo ging in om in totaal 2.030 meldingen, 119 minder dan in 2022. Het gaat daarbij om inbraken in schuren, garages en bijgebouwen. Daarbij worden bijvoorbeeld elektrische fietsen, luxe barbecues en duur gereedschap ontvreemd.

Vergelijkingssite Independer deed onderzoek op basis van cijfers van de politie en het CBS. Daaruit blijkt dat het aantal meldingen in steden als Breda, Tilburg en Zundert is afgenomen, terwijl het in met name Valkenswaard (plus 41), Eindhoven (plus 31) en Helmond (plus 30) flink toenam. 

Zo is Valkenswaard volgens Independer meteen ook de gemeente waar inwoners het grootste risico lopen op een schuurinbraak. Namelijk 5,3 inbraken per 1.000 woningen. In de top 10 van gemeentes vinden we verder ook Helmond (op plaats 2 met 3,7 schuurinbraken per 1.000 woningen), Boekel (op plaats 3 met 2,9 schuurinbraken per 1.000 woningen) en Deurne (op plaats 5 met 2,7 schuurinbraken per 1.000 woningen).

Asten

In die top 10 dus ook de gemeente Asten. En wel op plaats 9, samen met de gemeente Eindhoven. In Asten vinden volgens Independer twee schuurinbraken per 1.000 woningen plaats. 

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. 

“Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant