Pastor Stefan Schevers bij het nieuwe altaar in de buitenkerk. (Foto: Hein van Bakel)
Pastor Stefan Schevers bij het nieuwe altaar in de buitenkerk. (Foto: Hein van Bakel)

Nieuw sausje over Ommelse Meimaand: ‘Moet wat meer bieden’

Algemeen 611 keer gelezen

OMMEL - Voorheen kwamen de pelgrims als vanzelf naar Ommel, maar hedendaags vergt de organisatie wat meer creativiteit. De activiteiten in het bedevaartsoord krijgen daarom een nieuw sausje, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor het recent opgeknapte processiepark. “Het traditionele blijft, maar daaromheen kun je van alles organiseren om een nieuwe doelgroep aan te trekken.”

door Maarten Driessen

Voor het eerst wordt er dit jaar geen processie gelopen. Het animo daarvoor is simpelweg te klein. Zoals vertrouwd werd er vorig jaar een brief door Ommel verspreid om met name de jeugd hiervoor te enthousiasmeren, maar er kwamen te weinig aanmeldingen. “Het animo is door de jaren heen een heel stuk teruggelopen. Maar we bewaren de kleding, je weet nooit wat de toekomst brengt”, zegt Bertus Berkers, secretaris van de Ommelse locatieraad.

De processie valt dus weg, maar daartegenover staan tal van nieuwe activiteiten. Bedoeld om de Meimaand aantrekkelijker te maken voor bezoekers. “Je moet mensen wat meer bieden. Het traditionele blijft, dat hoort ook zo, maar daaromheen kun je wel van alles organiseren om een nieuwe doelgroep aan te trekken.”

‘Je moet mensen wat meer bieden’

Dat is daarom precies wat de Franciscusparochie doet. Zo ging het programma woensdag van start met een lezing verzorgd door Sandu Niessen van heemkundekring De Vonder. Hij vertelde over de Maria-verering in Ommel. 

En komende zondag volgt een filmvertoning bij de Lourdesgrot in het processiepark. De film gaat over Sint Franciscus, de patroonheilige van de parochie. “We hebben het park niet voor niets gerestaureerd, dus er moet daar wel wat gebeuren. Tegelijkertijd zijn we daardoor wel erg afhankelijk van het weer. Dat moet goed zijn om dit programma te laten slagen”, aldus Berkers. 

Nieuw altaar

Want op zondag 12 mei wordt bijvoorbeeld het nieuwe altaar in de buitenkerk ingewijd. Dat gebeurt door emeritus-bisschop Antoon Hurkmans. Het altaar kwam eerder over vanuit de kapel bij het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, waar het aan de eredienst werd onttrokken. 

“Er waren meer kerken geïnteresseerd, maar geestelijk verzorger van het Elkerliek Leon Verhoeven vond dat hij hier perfect past. Het altaar weegt twee ton dus het was nog een hele klus om hem naar Ommel te krijgen. Dat moest met speciaal vervoer gebeuren.” Na afloop van de inwijding wordt er in het park een Moederdag-picknick gehouden.

Buitendiensten

Een andere activiteit in de buitenlucht is de inspiratiewandeling van Asten naar Ommel op zondag 19 mei. Ook moet de buitenkerk dit jaar flink worden benut. “We gaan voor het eerst buitendiensten houden op de zaterdagavond en zondagochtend. Tenminste, als het weer het toelaat. De buitenkerk is aan de eisen van deze tijd aangepast, met comfortabele stoelen in plaats van houten bankjes.”

Het gros van de extra activiteiten die de parochie dit jaar organiseert, vindt dus buiten plaats, maar dat geldt niet voor de Taizé-viering verzorgd door pastor Stefan Schevers. Die liet bezoekers daar vorig jaar al kennis mee maken en dat beviel dusdanig goed, dat de viering dit keer opnieuw terugkeert. 

Taizé verwijst naar de internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap die zijn oorsprong vond in het gelijknamige Franse plaatsje. Het belooft een mediatieve gebedsviering te worden vol met liederen uit Taizé.

Tot slot worden twee zondagdiensten opgeluisterd met optredens van Simone Slegers (zondag 12 mei) en Lya de Haas (zondag 26 mei). Het volledige Meimaand-programma is te vinden via www.mariavanommel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant