Vader Jos en dochter Sarah Wigman in hun atelier De Peelse School. (Foto: Hein van Bakel)
Vader Jos en dochter Sarah Wigman in hun atelier De Peelse School. (Foto: Hein van Bakel) Hein van Bakel

25 jaar De Peelse School: ‘Mensen weten zichzelf vaak te verrassen’

Algemeen 880 keer gelezen

ASTEN – Talent is mooi maar niet per se nodig, wil je stappen maken als kunstschilder. Bij atelier De Peelse School weten cursisten zichzelf vaak te verrassen. Het atelier bestaat alweer 25 jaar en viert dat komend weekend met onder meer een feestje en een expositie. “We dagen mensen uit een eigen stijl te ontwikkelen.”

door Maarten Driessen

Het atelier van De Peelse School aan de Julianastraat in Asten ademt creativiteit. Met her en der schilderijen in wording, een mannequin en potten en vazen ter inspiratie. Aan tafel zitten Jos en Sarah Wigman, vader en dochter, de een oprichter en de ander huidig kartrekker. 

‘Soms denk je: shit, die heeft het echt in de vingers’

“Hoe De Peelse School begon? Dat was geen weloverwogen besluit. Een vriend van me bleef maar ‘zeuren’: ‘Leer me nu eens schilderen.’ Maar daar had ik geen zin, tijd en ruimte voor”, zegt Jos. Ook hier won echter de aanhouder. 

Jos ging overstag en startte met zijn eerste clubje cursisten. “Dat zat zo vol en dus begonnen we een tweede clubje. Al snel kwamen er steeds meer mensen bij die wilden schilderen.”

Flinke verbouwing

Op natuurlijke wijze groeide het atelier zo in omvang. Jos verhuisde naar een pand naast voormalig restaurant ’t Eeuwig Leven en schakelde daar de hulp van zijn dochter in. Totdat de sloopkogel tegen het gebouw ging. “We hebben toen lang getwijfeld wat te doen. Ik ben met groepjes cursisten gaan kijken wat er in Asten allemaal te koop stond.”

In 2005 werd zo het huidige pand aan de Julianastraat in gebruik genomen, weliswaar na een flinke verbouwing. Daar huist De Peelse School na bijna twintig jaar nog altijd. Met inmiddels Sarah aan het roer, vader Jos neemt de rol van ‘conciërge’ op zich. 

“We genieten regionale bekendheid, cursisten komen overal vandaan, maar hebben Astense wortels. Ik vind het leuk dat het niet echt een school is, maar dat iedereen zijn eigen pad kiest. We dagen cursisten uit om een eigen stijl te ontwikkelen”, aldus Sarah. 

“Maar we zijn wel heel streng in wat wel of niet goed is. We willen dat mensen leren kijken: letterlijk, maar ook wat dieper. Cursisten weten zichzelf zo vaak te verrassen, dat is leuk om te zien.”

Iedereen kan zo in het atelier terecht. Uitgeleerd ben je tenslotte nooit. “Veel mensen moeten een drempel over, maar ze hoeven niet bang te zijn”, vindt Jos. “Ze zijn er vaak beter in dan ze op voorhand denken. Ze gaan vrij snel over die drempel heen.”

Talenten genoeg dus. Bijvoorbeeld de toekomstig studenten aan de kunstacademie, die bij De Peelse School hun eerste portfolio opbouwen. Maar het gezelschap is breed gemêleerd. “Soms denk je: shit, die heeft het echt in de vingers. Die heeft écht talent.”

Voor afwisseling wordt ook gezorgd. Bijvoorbeeld met workshops van externe kunstenaars en thema-avonden over kunstbeschouwing. Ook is met Els Haasen uit Heusden een extra docent aan de gelederen toegevoegd.

Feestweekend

Die kwart eeuw aan creativiteit wordt komend weekend uitgebreid gevierd. Zo heeft De Peelse School onder haar cursisten een wedstrijd uitgeschreven, waarbij ze een schilderij in thema moeten maken. Deze worden vrijdag beoordeeld door een onafhankelijke jury, met daarin naast Jos ook Shelly Lapré en Leon Wamper. 

Zaterdag volgt de uitslag plus een feestavond voor de cursisten. Op de slotdag gaan de deuren wagenwijd open. “We exposeren dan werk dat hier is gemaakt. Iedereen kan dan tussen 13.00 uur en 17.00 uur binnenlopen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant