Afbeelding

Doek valt, maar De Horizon pas over 10 jaar definitief dicht

Algemeen 822 keer gelezen

ASTEN - Lange tijd en vol overgave verzetten ouders van kinderen op De Horizon zich tegen de mogelijke sluiting van hun basisschool. Nu echter valt alsnog het doek. Alhoewel, voorlopig kan de jeugd er nog gewoon terecht, want schoolbestuur Platoo en de gemeente Asten zijn overeengekomen dat de deuren pas over tien jaar definitief dicht moeten.

door Maarten Driessen

Het was het hete hangijzer binnen het Strategisch Huisvestingsplan Primair Onderwijs, ofwel het SHP: de sluiting van basisschool De Horizon aan de Jan van den Diesduncstraat in Asten. Begin 2018 stemde de gemeenteraad in met het verminderen van het aantal basisscholen in Asten van zeven naar vier.

Schoolbestuur Platoo zag het vervolgens echter toch niet zitten om De Horizon te sluiten. Dit na stevig verzet vanuit ouders van leerlingen, onder meer vertegenwoordigd in de medezeggenschapsraad (MR) van de school. Platoo opteerde nog steeds voor vervangende nieuwbouw in de wijk Loverbosch, maar dan enkel ter vervanging van Het Toverkruid, dat eveneens onder Platoo valt. Daar ging de gemeente echter niet in mee.

Een impasse dreigde, maar na het vertrek van Platoo-directeur Annemie Martens kwamen de gesprekken onder diens opvolger Sultan Solak opnieuw op gang. “We hebben toen eigenlijk heel snel besloten om opnieuw om tafel te gaan. Dat waren constructieve gesprekken”, zegt wethouder John Bankers van Onderwijshuisvesting. Platoo, Prodas en de gemeente trachtten gezamenlijk alsnog tot een oplossing te komen.

Ondertussen werd intern bij Platoo al bekendgemaakt dat het de bedoeling was De Horizon alsnog naar Loverbosch te laten oversteken. Maar wel met een ruime uitbouwperiode van tien jaar. Platoo toog daarmee naar de MR van De Horizon en die gaf groen licht. Daarmee kan het SPH nu alsnog volgens het originele plan worden uitgevoerd.

Pittige gesprekken

Ook de ouders zijn inmiddels over het nieuws geïnformeerd. Vorige week donderdag plande De Horizon twee ‘koffiemomenten’ in waarbij ouders vragen konden stellen. “Ik heb begrepen dat die gesprekken redelijk goed zijn verlopen, maar dat ze ‘s middags wat pittiger waren. De pijn wordt met name gevoeld bij ouders wiens kinderen nu bij kinderopvang Korein zitten, of van kinderen die zich al bij De Horizon hebben aangemeld maar er nog niet op zitten.”

In februari van dit jaar diende Platoo alvast een aanvraag in voor de beoogde nieuwe school in Loverbosch. Eerder stelde de gemeenteraad daar al 9 miljoen euro voor beschikbaar. Volgens wethouder Bankers duurt het naar verwachting zo’n drie jaar voordat het gebouw gereed is. Platoo kan er zodoende ook voor kiezen om al eerder dan over tien jaar volledig over te huizen. Maar dat is aan het schoolbestuur zelf, de gemeente zal daar geen druk op uitoefenen.

Eerder was overeengekomen dat 80 procent van de basisschoolkinderen in Asten naar een Prodas-school gaat en 20 procent naar Platoo. Prodas is echter bereid om water bij de wijn te doen en die afspraak los te laten. Ze gunnen Platoo robuuste scholen, maar willen die zelf graag ook. Volgens Prodas betekent dat, dat bij kindcentrum Het Talent twee nieuwe lokalen moeten komen om aan de vraag te kunnen voldoen. De gemeenteraad stelde eerder ook daar al één miljoen euro voor beschikbaar.

Al met al moeten de ontwikkelingen nu en de bijbehorende investeringen ervoor zorgen dat het SHP alsnog op basis van het originele plan kan worden vormgegeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant