(Foto: Hein van Bakel)
(Foto: Hein van Bakel)

In beeld: opening inclusieve speeltuin in Asten

Algemeen 624 keer gelezen

ASTEN - Ook kinderen met een beperking kunnen voortaan in de speeltuin aan de Dahliastraat in Asten terecht. Woensdag werd de inclusieve speelplek officieel geopend én presenteerde de gemeente Asten haar Lokale Inclusie Agenda.

door Maarten Driessen

De gemeente Asten onderschrijft het VN-verdrag Handicap en sleutelde daarom in de afgelopen periode aan een Lokale Inclusie Agenda. Deze moet bijdragen aan een meer toegankelijke openbare ruimte, zodat bijvoorbeeld ook inwoners in een rolstoel of met een andere beperking volop mee kunnen doen.

Vorig jaar februari ging het project van start met een rondgang door het centrum van Asten. Het vormde de aftrap van de oprichting van een werkgroep vol ervaringsdeskundigen en andere betrokken partijen. Deelnemers bezochten enkele knelpunten en bespraken die met wethouder Janine Spoor. Maar ook organisaties zoals Onis Welzijn, Oro en Leef waren present.

Het traject dat volgde resulteert nu in de presentatie van een eigen Lokale Inclusie Agenda. Daarin staat verwoord wat er binnen de gemeente gaat gebeuren om de openbare ruimte meer toegankelijk te maken. En niet alleen dat, het project reikt tevens tot achter de voordeur. Er moeten namelijk voldoende toegankelijke woningen worden gerealiseerd. 

Leefstijlakkoord

De lokale agenda beschrijft vijf verschillende thema’s: welzijn, gezondheid en ondersteuning, vrije tijd, thuis, communicatie en dienstverlening en bewustwording. Zo komt er een website waarop alle projecten waarbij inwoners elkaar helpen, zoals Automaatje en Goed Voor Elkaar, in één handig overzicht worden gepresenteerd. En het ‘leefstijlakkoord’ wordt gesloten, dat afspraken bevat die ervoor moeten zorgen dat iedere inwoner gezond kan leven.

Daarnaast krijgen mensen met een beperking straks voorrang bij de toekenning van toegankelijke huurwoningen. Ook komt er een jaarlijks potje met geld, dat kan worden benut voor kleine aanpassingen in de openbare ruimte. Inwoners kunnen hier dan een aanvraag voor indienen. 

Samenspeelmiddag

Speeltuinen maken eveneens concreet onderdeel uit van de lokale agenda. Bij grote speeltuinen die een opknapbeurt kunnen gebruiken, wordt direct bekeken of deze meer toegankelijk kunnen worden gemaakt. Nieuwe grote speeltuinen worden daar sowieso meteen op ingericht. 

Het speerpunt werd woensdag al in de praktijk gebracht met de opening van de vernieuwde speelplek aan de Dahliastraat in Asten. Daar is namelijk een aantal nieuwe toestellen geplaatst geschikt voor kinderen met een beperking. Ook mag er daar niet langer worden gerookt. Om de vernieuwing te vieren werd een samenspeelmiddag georganiseerd, mede met hulp van Leef Asten en Sportstuif Asten. 

Tot slot presenteerden wethouder Spoor en inwoonster en ervaringsdeskundige Loes Vinken de Lokale Inclusie Agenda Asten 2022-2026. ‘Asten voor iedereen’ moet zo beetje bij beetje vorm gaan krijgen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant