De nieuwe hoogheden werden op de Markt aan het volk gepresenteerd.
De nieuwe hoogheden werden op de Markt aan het volk gepresenteerd.

Bart van Bussel en Marijke Joosten-Arts nieuwe (gast)hoogheden Sint Jorisgilde

Algemeen 1.040 keer gelezen

ASTEN - Marijke Joosten-Arts kroonde zichzelf afgelopen zondag tot nieuwe koningin van het Astense Sint Jorisgilde. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse patroondag.

Die patroondag ging van start bij het gemeentehuis waarna het gilde met vliegend vaandel en slaande trom richting de Maria Presentatiekerk trok. Daar werd een speciale mis voorgegaan door pastoor en gildeheer Sacha Steijaert. Na afloop van de mis bracht het gilde een vendelgroet aan het kerkelijk en wereldlijk gezag. Tot slot werd uit volle borst gezamenlijk het Sint Joris-lied gezongen.

Vervolgens trok de stoet naar het schietterrein van het gilde. Daar werd eerst gezamenlijk geluncht waarna hoofdman Henk van Moorsel de ‘ceremonie protocollair’ startte. Er werd afscheid genomen van deken-schatbewaarder Jos van Oosterhout waarna Marc Tupker als diens opvolger werd geïnstalleerd. Aan hem nu de taak om het gilde financieel gezond te houden.

Daarna werd koning/commandant/keizer in de wacht Robert Bankers gehuldigd voor diens 40-jarig lidmaatschap bij het Sint Jorisgilde. Hij ontving een zilveren speld en oorkonde. En ook keizer Antoon van Helmond werd in het zonnetje gezet, hij vanwege 60 jaar bij het gilde. 

Koningsschieten

Onder grote belangstelling ging vervolgens het koningsschieten van start. De openingsschoten werden verzorgd door gildeheer Steijaert en burgemeester Anke van Extel-van Katwijk, waarna de leden van het gilde aan de beurt waren. In totaal deden er dit keer 21 schutters mee. Na een spannende strijd wist Marijke Joosten-Arts met het 153e schot de vogel omlaag te krijgen. Ze kroonde zichzelf daarmee tot koningin van 2024-2025.

Ook gasten konden daarnaast mee schieten om de titel erekoning/koningin. Hiervoor waren 13 belangstellenden. Hoewel deze gasten niet gewend zijn om te schieten ging het er zeer fanatiek aan toe. Al bij het 103e schot kreeg Bart van Bussel de vogel omlaag, die zich zo tot erekoning kroonde. 

Met de nieuwe hoogheden in hun gezelschap trok het gilde vervolgens naar de Markt in Asten. Daar werd een vendelgroet gebracht en werden de nieuwe koningin en ere-koning aan het volk voorgesteld. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant