De route 'Rondom het kasteel' werd afgelopen zaterdag officieel geopend. (Foto: Hein van Bakel)
De route 'Rondom het kasteel' werd afgelopen zaterdag officieel geopend. (Foto: Hein van Bakel)

QR-route vertelt over rijke historie kasteel Asten

Algemeen 473 keer gelezen

HEUSDEN - Rondom het domein van de kasteelruïne in Heusden is een route van één kilometer waar bezoekers kennis kunnen nemen van allerlei wetenswaardigheden over de rijke geschiedenis van dit historische complex in het dal van de Aa. De route werd afgelopen zaterdag officieel geopend.

Het initiatief voor een informatieve route komt voort uit contacten van het aan het kasteel verbonden Anna Ceelen Huis (ACH) met het Varendonck College. Het ACH deed de suggestie om raakvlakken van het kasteel met de slavernij te gebruiken als regionale ingang voor dit actuele onderwerp in het onderwijs op het college. 

Een achttiende-eeuwse kasteelheer was voor hij naar Asten kwam namelijk directeur-generaal geweest van het belangrijkste slavenfort in het huidige Ghana. En aan het eind van die eeuw woonde op het kasteel enige tijd de vrijgemaakte slaaf Quaco, die een rol speelt in het beroemde boek van de Schots-Nederlandse legerofficier John Stedman over de slavernij in Suriname.

Meesterproef

Toen dit idee niet meteen praktisch uitvoerbaar bleek, kwam de school met een alternatief om toch iets te doen met dit interessante gegeven en ook met andere boeiende aspecten met betrekking tot het kasteel. In het eindexamenjaar van het Technasium op het Varendonck sluiten leerlingen het vak Onderzoek en Ontwerpen af met een ‘meesterproef’, waarbij ze een project van begin tot eind uitvoeren: van het eerste contact met de opdrachtgever tot een uitgewerkt ‘product’. 

In dat kader ontwikkelde zich het plan om diverse wetenswaardigheden te verwerken in een route rondom het kasteelterrein. De havostudenten Mathijs Naus en Daan van Dam ontwikkelden een systeem met QR-codes, waarbinnen allerlei bijzonderheden en illustraties een plaats konden krijgen.

Informatie op scherm

Het ACH is hier verder mee aan de slag gegaan. Met medewerking van de gemeente heeft nu een route gestalte gekregen die begint bij de brug voor het kasteel en linksom langs de gracht en om het kasteelbos heen voert, om achter langs de Voordeldonkse Broekloop en de Kasteellaan weer bij het beginpunt uit te komen. 

Op elf punten kan met de telefoon een QR-code worden gescand, waarna op het scherm informatie verschijnt over onderwerpen als de vroege geschiedenis van het kasteel, de betrokkenheid van een kasteelheer bij de grote Peellandse heksenjacht van 1595, het onderhoud van de ruïne en het terrein, de heropbouw van het vervallen slot en de snel daaropvolgende vernietiging door oorlogsgeweld. 

En natuurlijk ontbreken het verhaal over de baas van het slavenfort en de geschiedenis van Quaco niet.

Rondom het kasteel

Het grote voordeel van de route is dat wie naar het kasteel komt, niet teleurgesteld hoeft om te draaien als blijkt dat het gebied achter de poort niet voor bezoekers toegankelijk is. Het is privéterrein. De bewoners laten weliswaar graag zien hoe het er op dat binnenterrein en in de ruïne uitziet, maar wel – ook vanwege de veiligheid – op een georganiseerde manier. 

De gelegenheid daartoe wordt geboden via georganiseerde rondleidingen en openbare gelegenheden als Monumentendag en Kastelendag. Dankzij de route ‘Rondom het kasteel’ kan ieders nieuwsgierigheid nu toch direct al voor een deel worden bevredigd. En misschien prikkelt het die nieuwsgierigheid wel dusdanig dat men zich snel aanmeldt voor een rondleiding, waarnaar tijdens de wandeling wordt verwezen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant