De welbekende ballen moeten in juni van dit jaar weer over het Koningsplein, en mogelijk ook over de Markt rollen. (Foto: Pixabay).
De welbekende ballen moeten in juni van dit jaar weer over het Koningsplein, en mogelijk ook over de Markt rollen. (Foto: Pixabay).

Nieuw leven in oude traditie: bal rolt weer over het Koningsplein

Algemeen 789 keer gelezen

ASTEN - Tot zo’n 15 jaar terug was het vaste prik: het petanquetoernooi op het Koningsplein in Asten. Organisator ‘t Lover hoopt het evenement nu nieuw leven in te blazen. Op 15 en 16 juni moet het centrum weer van een stevige laag zand worden voorzien. “Met een beetje geluk kunnen we ook de Markt erbij betrekken.”

door Maarten Driessen

Voorheen werd er jaarlijks petanque gespeeld in het centrum van Asten. “Mijn vader en moeder organiseerden dat. Maar toen mijn moeder wegviel ging het op de schop. We hadden bijna geen vrijwilligers meer om de banen op te bouwen en af te breken”, zegt Patrick Bakens van petanquevereniging ‘t Lover. 

Hij besloot daarom om zelf de handschoen op te pakken: een nieuwe start voor de traditie opgebouwd door zijn ouders. 

Of de banen op de Markt of op het Koningsplein verrijzen, is nog even de vraag. “De gemeente oppert de Markt zodat we de horeca erbij kunnen betrekken. Maar ik heb het opgemeten en het is daar eigenlijk te klein. Misschien kunnen we daarom een combinatie maken met het Koningsplein. Dat zou het allermooiste zijn.” 

Zo wordt er straks zowel een A- als een B-toernooi afgewerkt, ieder dus mogelijk op zijn eigen locatie.

Medewerking

Een en ander is kortom nog niet in kannen en kruiken. Er volgt nog overleg met de gemeente, die ervoor openstaat, maar nog geen definitief ‘ja’ heeft gegeven. 

“We staan te allen tijde welwillend tegenover initiatieven om evenementen te organiseren. Zodra we vanuit ‘t Lover aanvullende stukken hebben ontvangen, willen we dan ook medewerking verlenen bij het afgeven van een evenementenvergunning”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Internationale allure

‘t Lover staat erom bekend de jongste petanquevereniging van Nederland te hebben, die zeker in het verleden regelmatig op topniveau acteerde. “We staan echt wel hoog aangeschreven”, zegt Bakens. 

De beoogde thuiswedstrijd moet er eentje van internationale allure worden. “Zelf word ik regelmatig uitgenodigd voor toernooien in het buitenland. Als wederdienst heb ik daarom zes teams uit zes verschillende landen uitgenodigd om hier mee te spelen.”

Bakens hoopt dat de traditie hiermee in ere wordt hersteld. “Het doel is om het weer ieder jaar terug te laten komen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant