Zoals het hoort: een vrouw levert haar oud papier in bij de papiercontainers van Jong Nederland Asten. (Foto: Hein van Bakel)
Zoals het hoort: een vrouw levert haar oud papier in bij de papiercontainers van Jong Nederland Asten. (Foto: Hein van Bakel)

Veel afval in Jong Nederlands papierbak: ‘Dit slaat alles’

Algemeen 962 keer gelezen

ASTEN – Jong Nederland Asten vindt steeds vaker afval in de papiercontainers van de vereniging. Tempex, tuinresten, maar ook stofzuigers en een complete koelkast. De maat is vol, vindt coördinator Frans van Meijl, die pleit voor extra camerabewaking. “Het is echt te zot wat we aantreffen.”

door Maarten Driessen

Zes dagen in de week kunnen Astenaren terecht bij de papierloods van Jong Nederland aan het Ommelsveld. “Er wordt daar meer gebracht dan wat we maandelijks in de wijken komen ophalen. De vier bakken voor onze loods moeten meerdere keren per dag worden geleegd”, zegt Frans van Meijl, coördinator van Jong Nederlands papieractie.

‘Ze kunnen mij niet vertellen dat dit allemaal per ongeluk is’

Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat er steeds vaker ander materiaal wordt aangetroffen. “Keukenafval, hout, plastic en kapotte tegels. Maar ook enkele stofzuigers én er stond eens een complete koelkast.” 

En veel tempex, volgens Van Meijl de grootste vijand van de papierfabriek. “Tempex vormt een bron van ergernis. Bij de recycling van het papier blijft het namelijk op het water drijven.”

Maat is vol

De maat is kortom vol. “Het is echt te zot wat we aantreffen. Het is nog net niet zo dat we het brengpunt moeten sluiten, maar dit slaat alles. We vinden dagelijks zooi tussen het papier.” 

Zo liggen er de laatste weken opvallend veel tuinresten in de bakken. Complete zakken met tuinaarde, snoeisel, kiezels en soms hele struiken inclusief wortels. “Ze kunnen mij niet vertellen dat dit allemaal per ongeluk is. Het gebeurt bewust.”

Van Meijl heeft wel een verklaring voor de dumpingen: de gestegen tarieven van de milieustraat in Someren. “Sinds deze zijn verhoogd (in 2020, red.) zien we een duidelijke toename. De verhoogde tarieven lijken sterk van invloed.”

Camera’s

Bij de papierbakken hangt een camera. Deze is eigenlijk bedoeld om te zien of de bakken moeten worden geleegd. “Een paar keer heb ik zo mensen kunnen ontmaskeren die tempex dumpten. Maar ze doen het vaak in de duisternis als ze onherkenbaar zijn.” 

Daarom pleit Van Meijl voor een extra camera, inclusief een spandoek om mensen te laten weten dat het terrein wordt bewaakt. Dat zal hij bij het bestuur van Jong Nederland aankaarten. “Ik heb niet de illusie dat we er daarmee vanaf zijn, maar we moeten er wel wat mee.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant