Staatsbosbeheer gaat in het Meerbaansblaak in De Groote Peel aan de slag om een 'lek' te herstellen.
Staatsbosbeheer gaat in het Meerbaansblaak in De Groote Peel aan de slag om een 'lek' te herstellen.

Staatsbosbeheer wil ‘lek’ in Groote Peel herstellen

Algemeen 609 keer gelezen

DE PEEL - Staatsbosbeheer start in december met werkzaamheden aan het Meerbaansblaak, een waterplas aan de rand van De Groote Peel. Met als doel: het ‘lek’ in de bodem van de plas dichten. Om dat te bereiken wordt een extra waterdichte laag grond op de bodem aangebracht.

De werkzaamheden houden verband met het beoogde herstel van hoogveen in de Peel. Daarvoor moet regenwater zolang mogelijk binnen het gebied worden vastgehouden. Volgens Staatsbosbeheer is de Peel om sommige plekken echter ‘lek’, bijvoorbeeld omdat er in de tijd van de turfstekers diepe sloten zijn gegraven. Daarom wordt getracht het gebied stap voor stap ‘waterdicht’ te maken.

Water stroomt te snel weg, waardoor de plas in de zomer vaak deels droog ligt

Deze maand starten daarom werkzaamheden in het Meerbaansblaak, een waterplas aan de rand van De Groote Peel. Deze is vernoemd naar de route waar vroeger uitgegraven turf over werd afgevoerd: de Meerbaan. ‘Het water stroomt te snel weg naar de ondergrond, waardoor de plas in de zomer vaak deels droog komt te liggen. De karakteristieke stukken kienhout steken dan boven het water uit. Voor een herstellend hoogveen is een stabiel waterpeil erg belangrijk’, aldus Staatsbosbeheer.

Daarom wordt een waterdichte laag grond aangebracht op de bodem, waardoor het water minder snel naar de ondergrond zal stromen. De gedachte is dan het veenmos, essentieel voor de vorming van hoogveen, op deze manier zal profiteren van meer water en een stabieler waterpeil. ‘Net als veel dieren zoals libellen, kikkers en andere soorten die in en om het water leven.’

Moerasplanten

Door de waterdichte laag grond wordt de Meerbaansblaak vooraan bij de vlonder wat ondieper, zodat hier moerasplanten kunnen gaan groeien. Ook wordt er volgend jaar een nieuwe vlonder aangelegd, volgens Staatsbosbeheer om de beleving voor bezoekers verder te vergroten.

De werkzaamheden deze maand duren naar verwachting enkele weken en maken onderdeel uit van het ‘Programma Natuur’ van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tijdens de werkzaamheden blijft het wandelpad toegankelijk maar zal er wat overlast ontstaan. Bezoekers wordt gevraagd de bebording ter plaatse in de gaten te houden.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant