Een impressie van het lichtmonument in Heusden, dat vanavond officieel wordt onthuld.
Een impressie van het lichtmonument in Heusden, dat vanavond officieel wordt onthuld.

Onthulling lichtmonument markeert slotstuk Heusdens dorpsjubileum

Algemeen 775 keer gelezen

HEUSDEN - Het is de kers op de taart die de viering van 100 jaar Heusden heet. Vanavond wordt het lichtmonument aan het Vorstermansplein, ontworpen door kunstenaar Theo van Dam, officieel onthuld. Een blik op het verleden, maar dat niet alleen: “Ook toekomstige generaties kunnen hier nog wat mee.”

door Maarten Driessen

Een werkgroep bestaande uit Rina Slegers, Bennie Aarts, Marcel Boons en kunstenaar Van Dam begeleiden het intensieve project om het dorpsjubileum van een unieke herinnering te voorzien. 

De realisatie van het ontwerp was één, maar zeker de praktische kant daarna had veel voeten in de aarde. “De afwerking van de locatie, het bij elkaar brengen van alle onderdelen, stroom regelen en een feestelijke onthulling organiseren. Er kwam best veel bij kijken”, somt Boons op.

Breed gedragen

Er werd bewust getracht zoveel mogelijk in eigen Heusdens beheer te regelen. Zo stelde bedrijf Aldenzee diens locatie ter beschikking om een en ander in elkaar te zetten. Maar er werd ook Astense hulp ingeschakeld: het monument stond een tijdlang bij Klokkengieterij Eijsbouts, dat veel van het brons leverde.

‘Het kan bij volgende dorpsmijlpalen worden uitgebreid’

Het monument moet iets zijn voor álle Heusdenaren, nu en in de toekomst. “Daarom participeren er veel lokale groepen bij de opening zoals de harmonie, Jong Nederland en de basisschool. Het moet breed gedragen zijn.”

Kunstenaar Van Dam koos voor, bij wijze van spreken, een levend monument. Eentje waaraan ook in de toekomst nog kan worden gesleuteld. “Het is bewust zo ontworpen dat ook toekomstige generaties hier nog wat mee kunnen. Het kan bij volgende dorpsmijlpalen worden uitgebreid”, aldus Boons.

Het monument beeldt een omgekeerde parasol uit, ondersteund door Heusdenaren die er gezamenlijk de schouders onder zetten. Het licht wordt zo symbolisch doorgegeven aan toekomstige generaties.

De onthulling van het monument op de hoek van het Vorstermansplein en de Meijelseweg vindt vanavond om 19.00 uur plaats. Publiek is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant