Het heemhuis in Someren.
Het heemhuis in Someren.

De Vonder begint ‘Sprekend Verleden’: ‘Leo van Bussel was de inspiratiebron’

Algemeen 354 keer gelezen

ASTEN - Heemkundekring De Vonder is een werkgroep rijker: ‘Sprekend Verleden’. Op structurele basis worden interviews met oudere dorpsgenoten afgenomen en vastgelegd voor toekomstige generaties. Gewoon omdat het interessante persoonlijkheden zijn, óf om historische thema’s verder uit te diepen. “Denk bijvoorbeeld aan de oorlog en de ontwikkelingen in de Peel.”

door Maarten Driessen

Het idee voor een nieuwe werkgroep sluimerde al langer binnen De Vonder. Het interview met Astenaar Leo van Bussel, dat tot twee keer toe in een uitverkochte zaal van gemeenschapshuis ‘t Kwartier werd vertoond, bleek de katalysator. 

“Dat was de inspiratiebron. Aan dat sluimerende idee is toen handen en voeten gegeven”, zegt Marloes van Lierop, mede-initiatiefnemer van de nieuwe werkgroep. 

Populair figuur

Het interview met wijlen Van Bussel maakte veel indruk op het publiek. “Hij was een heel populair figuur. Tijdens het gesprek kwamen veel zaken aan bod die mensen nog niet wisten.”

Het op video of audio vastleggen van gesprekken met oudere inwoners wordt ook wel ‘oral history’ genoemd. “Andere heemkundekringen zijn daar al mee aan de slag, dus zo kwamen we op het idee. Tevens met het besef dat gelezen teksten minder populair zijn bij met name jongeren.” 

De negen werkgroepleden van ‘Sprekend Verleden’ starten daarom binnenkort met een cursus oral history. “Volgende maand volgen we allemaal een training van drie dagdelen.”

Woningnood

De werkgroep zet in op het spreken van mensen met een interessant verhaal en het breder aanvliegen van thema’s. “Bijvoorbeeld de woningnood van vroeger, dat onderwerp is nu ook weer actueel. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de oorlog en de ontwikkelingen in de Peel. Historisch onderzoek dat we zo vastleggen voor toekomstige generaties.” 

Wat er straks concreet met de afgenomen interviews gebeurt, moet de werkgroep nog uitvogelen. Wel zijn de interviews naar verwachting te zien tijdens de periodieke filmavonden van De Vonder. En ook op de website zal het een en ander terugkomen, evenals in het kwartaalblad van de heemkundekring.

De werkgroep gaat nu op zoek naar interessante personen om te interviewen. Lezers met suggesties, kunnen deze per mail kenbaar maken via sprekendverleden@heemkundekringdevonder.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant