Het overvolle stroomnet zorgt in Asten vooralsnog niet voor problemen. (Foto: Hein van Bakel)
Het overvolle stroomnet zorgt in Asten vooralsnog niet voor problemen. (Foto: Hein van Bakel)

‘Vol stroomnet zorgt niet meteen voor problemen’

Algemeen 81 keer gelezen

ASTEN - Het elektriciteitsnet in de provincies Noord-Brabant en Limburg is dusdanig vol, dat nieuwe grootverbruikers voorlopig niet meer kunnen worden aangesloten. Tennet last noodgedwongen een pauze in, zo liet de netbeheerder vorige week weten. In de gemeente Asten lijken de gevolgen vooralsnog echter mee te vallen. Wel is nog onduidelijk wat dit op de lange termijn gaat betekenen.

door Maarten Driessen

Ook in de gemeente Asten is het nieuws nog vers. Toch gaan er hier nog geen alarmbellen af. “Op korte termijn lijken de gevolgen voor Asten mee te vallen in verhouding tot andere gemeenten. Er is hier sprake van één grootverbruiker die ermee te maken krijgt, maar in andere gemeenten zijn dat er veel meer. Bijvoorbeeld omdat ze op het punt staan een set bedrijfskavels te verkopen”, zegt een gemeentewoordvoerster.

De gevolgen voor de lange termijn zijn momenteel echter nog onduidelijk. “Tennet is begonnen met onderzoek naar congestiemanagement. Kort gezegd is dat onderzoek naar mogelijkheden om toch nog ruimte op het net beschikbaar te maken. Pas na dat onderzoek kunnen we meer zeggen over de gevolgen voor Asten.”

Ondertussen wordt in regio-verband wel al voorwerk gedaan, zodat straks bij de uitkomst van het onderzoek snel kan worden gehandeld. Met als doel de gevolgen zo goed als mogelijk op te vangen.

Uit de krant