(Foto: Hein van Bakel)
(Foto: Hein van Bakel)

Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen in De Peel

Algemeen 355 keer gelezen

REGIO - Vanaf deze maand gaat Senzer leefgeld uitkeren aan Oekraïense vluchtelingen in de gemeenten Someren, Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond en Laarbeek. Dit doen zij om hen te ondersteunen bij hun verblijf in Nederland.

Het leefgeld is een maandelijks geldbedrag voor bijvoorbeeld eten, drinken, persoonlijke uitgaven of een bijdrage voor de woonkosten. 579 vluchtelingen in de regio Helmond-De Peel krijgen komende week via prepaid bankpassen een leefgeldbedrag, variërend van 260 tot 475 euro per maand, uitgekeerd. De zeven gemeenten uit de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel hebben hun werkbedrijf Senzer gevraagd om de betaling van het leefgeld vanaf mei te verzorgen.

Ingeschreven vluchtelingen krijgen de komende dagen een brief over hoe zij het leefgeld kunnen krijgen. Zowel vluchtelingen in een gemeentelijke opvanglocatie als vluchtelingen bij een gastgezin ontvangen een bedrag per maand. Senzer betaalt dit bedrag maandelijks via een prepaid bankpas. Deze week reikt Senzer de pas persoonlijk aan de huidige vluchtelingen in de regio uit. Deze werkt hetzelfde als een pinpas, maar dan eentje die een tegoed heeft en niet verbonden is aan een bankrekening. Meer geld uitgeven dan erop staat is niet mogelijk. Leefgeld voor vluchtelingen in een gastgezin wordt uitgekeerd met terugwerkende kracht vanaf hun vestiging in de gemeente. Het bedrag voor de kinderen wordt gestort op de bankpas van een van de ouders.

Aantal loopt op

Oekraïense vluchtelingen hebben recht op leefgeld vanaf de datum dat zij zich vestigen in een gemeente. Het leefgeld vanuit Senzer stopt als ze verhuizen naar een andere regio, teruggaan naar Oekraïne of als ze betaald werk hebben en in hun eigen inkomen voorzien. Vluchtelingen moeten wijzigingen in hun situatie doorgeven aan Senzer. Het betreft nu 579 vluchtelingen in de regio Helmond-de Peel die ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Gezien de oorlogssituatie is de verwachting dat het aantal ontheemden nog verder oploopt. Ook de duur van de opvang is nog niet bekendg. Senzer en de gemeenten houden er rekening mee dat de verstrekking van leefgeld zeker nog enkele maanden gaat duren. De Rijksoverheid heeft bepaald dat vluchtelingen uit Oekraïne leefgeld krijgen van de gemeente waarin zij zich vestigen. Dit is gedaan omdat Oekraïners geen gebruik kunnen maken van regelingen vanuit de asielwetgeving of de Participatiewet (Bijstand). Gemeenten mogen het uitkeren van het leefgeld op hun eigen manier vormgeven. Meer informatie: www.senzer.nl/oekraine.

Uit de krant