De protestactie 'In je hemd' heeft indruk gemaakt bij de lokale politiek. (Archieffoto: Hein van Bakel)
De protestactie 'In je hemd' heeft indruk gemaakt bij de lokale politiek. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Politiek Asten eens over coronasteun, maar hoe?

Algemeen 68 keer gelezen

ASTEN - Dát de gemeente coronasteun moet gaan leveren, daarover is de politiek het wel eens. Maar de manier waarop leidde dinsdagavond tot een verhitte discussie. Sommige partijen willen nu al doorpakken wat betreft de reclamebelasting voor ondernemers in het centrum, andere zien meer in een algemenere aanpak. En laat dat laatste nu net zijn waar het college van B en W al aan werkt.

door Maarten Driessen

De term ‘verkiezingsretoriek’ viel dinsdagavond. Of de aankomende democratische strijd een rol speelde blijft suggestief, maar zelden vliegen de partijen elkaar zo in de haren. Inzet was zowel een voorstel van Algemeen Belang, VVD en PGA over de reclamebelasting voor ondernemers in het centrum van Asten, als een meer algemeen voorstel geïnitieerd door het CDA. Laatstgenoemde en Samen voor Asten, gezamenlijk goed voor een meerderheid, vrezen staatssteun en precedentwerking als de gemeente besluit de reclamebelasting niet te innen, maar dat schoot de indieners in het verkeerde keelgat. “De ondernemers in het centrum betalen een belasting die nergens anders binnen de gemeente wordt geheven, en hebben er niets voor terug gehad. We moeten daarom niet ineens beren op de weg gaan zien, waar een wil is, is een weg”, aldus raadslid Ton van Egmond (VVD). Paul Bakens (Algemeen Belang) dacht daar al net zo over: “Natuurlijk, het zijn kruimels, maar het is wel een gebaar van de gemeente naar die ondernemers toe. We moeten kijken hoe we het op een creatieve manier samen kunnen oplossen om deze mensen tegemoet te komen.”

CDA en Samen voor Asten staken daar dus echter een stokje voor. De coalitiepartijen staan er niet negatief tegenover, maar zien het liever als onderdeel van een breder onderzoek. “We zijn geraakt door de recente protestactie ‘In je hemd’, we vinden dat we iets moeten doen voor onze Astense ondernemers”, zo verklaarde Jos Leenders (CDA). Een voorstel van die strekking haalde het uiteindelijk wél.

Voor de bühne 

Al snel bleek de volledige discussie echter vooral voor de bühne. Het college van B en W werkt namelijk al aan zo’n allesomvattend plan, zelfs nog breder dan waar het aangenomen voorstel om vraagt. “We zijn met verschillende doelgroepen in gesprek over bedreigingen en kansen als gevolg van de coronacrisis, daarna komt er een plan van aanpak. Het is van belang om alles in kaart te brengen, dat je alle sectoren daarbij betrekt. Van ondernemers tot verenigingen, cultuur en sport, alles hoort erbij”, aldus burgemeester Anke van Extel-van Katwijk. Het college komt op een later moment met een concreet voorstel.

Uit de krant