Pinnen in Asten kan momenteel enkel inpandig. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Pinnen in Asten kan momenteel enkel inpandig. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Extra pinautomaat in Asten blijft de inzet

vr 14 jan 2022, 10:13 Algemeen 124 keer gelezen

ASTEN – De gemeente hoopt nog steeds een extra pinautomaat naar Asten te krijgen. De onduidelijkheid over de communicatie met Geldmaat blijft, maar volgens wethouder Van Moorsel ligt er wel degelijk een dringend verzoek tot een gesprek. Ondertussen uiten diverse partijen hun zorgen: “Het is een basisbehoefte die gewoon op orde moet zijn.” 

door Maarten Driessen

Het gemeentebestuur zegt al meerdere verzoeken tot een gesprek te hebben neergelegd, maar Geldmaat zelf stelt niets te hebben ontvangen. Het CDA kondigde daarom al vóór de commissievergadering van afgelopen maandag aan vragen te gaan stellen. Na de aankondiging van het CDA besloot wethouder Henk van Moorsel een memo met tekst en uitleg op te stellen. Daarin schreef hij onder meer: ‘Nadat enkele potentieel geschikte locaties in het centrum van Asten zijn bekeken en beoordeeld, is op 1 december een dringend verzoek neergelegd bij de contactpersoon van Geldmaat. Op 15 december is hierop een herinnering verstuurd. Onduidelijk is waarom zij niet bekend zijn met ons verzoek.’

Actie ondernemen

Zoals voorspeld werd het onderwerp maandagavond nog eens aangekaart. “We horen ondernemers steen en been klagen dat als de stortautomaat in Asten vol zit, het drie tot vier dagen duurt voordat deze wordt geleegd. En dat ze soms naar Weert of Helmond moeten rijden omdat de automaten in Deurne en Someren eveneens vol zitten of in storing zijn. Verre van een gewenste situatie”, aldus Susanne de Groot (CDA). Ze verzocht het college daarom nogmaals om actie te ondernemen. “Dit is een basisbehoefte die zeker voor ondernemers en oudere inwoners gewoon op orde moet zijn.”

Diezelfde zorgen klinken bij de PGA. “Dat er twee automaten verdwijnen en er geen voor terugkomt, hadden we niet zien aankomen”, erkende Sandu Niessen. Dat de huidige automaten in het dorp aan winkeltijden zijn gebonden, is ook hem een doorn in het oog. “We zien ook in andere gemeenten dat alle kerkdorpen wél automaten hebben die langer open zijn. Waarom wij dan niet? De wethouder moet werk maken van een automaat die van 7.00 uur tot 23.00 uur open is.”

Van Moorsel op zijn beurt onderschreef de zorgen: “We gaan bestuurlijk opschalen naar Geldmaat toe, we zullen uw zorgen daar kenbaar maken. Hoe Geldmaat precies aan de genoemde criteria komt, dat weet ik niet. Ze hanteren daar een bepaald kader en daar vallen wij blijkbaar net buiten, maar dat wil niet zeggen dat we dan niet ons best moeten doen om tóch een geldautomaat deze kant op te krijgen.”

Uit de krant