Ook fractievoorzitter Sandu Niessen zag het somber in, maar: "We willen het nog een kans geven."
Ook fractievoorzitter Sandu Niessen zag het somber in, maar: "We willen het nog een kans geven."

PGA kruipt door oog van de naald

Algemeen 590 keer gelezen

ASTEN – De PGA krijgt de kandidatenlijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen maar moeilijk gevuld, en dus hangt het voortbestaan van de Astense oppositiepartij al een tijdje aan een zijden draadje. Dinsdagavond echter bood een ‘alles of niets’-vergadering ineens nieuw perspectief. Pas over drie weken wordt de knoop definitief doorgehakt, maar vooralsnog lijkt een doemscenario vermeden. “Ik voorzie dat we toch tot een lijst kunnen komen.”

door Maarten Driessen

In de wandelgangen gonsde het al even van de geruchten: zou de PGA ophouden te bestaan? Een domper voor de partij én voor de gemeente als geheel, omdat het politieke landschap daarmee verder zou verschralen. Zo ging D66/Hart voor Asten eerder op in de nieuwe partij Samen voor Asten, waardoor er voor inwoners steeds minder te kiezen valt.

Achter de schermen zijn intussen bergen verzet om alsnog tot een kandidatenlijst te komen. “Dat loopt al langer en gaat moeizaam, maar er dienen zich nu toch meer mogelijkheden aan”, zegt interim-voorzitter Gerrit Janssen. En dat komt als geroepen, want enkele weken terug was de situatie nog gitzwart. “Er zaten toen nog zoveel gaten in de lijst, en we waren er al zólang mee bezig …”

Nieuw enthousiasme

Dinsdagavond volgde daarom een ‘alles of niets’-vergadering. Eigenlijk zou de knoop dan worden doorgehakt, maar nieuwe ontwikkelingen en nieuw enthousiasme maken dat het besluit nog even wordt uitgesteld. Over drie weken volgt alsnog de onvermijdelijke vraag: wel of niet deelnemen aan de verkiezingen?

De omvang van de kandidatenlijst is daarbij het probleem niet. Volgens Janssen zijn hier voldoende mensen voor te porren. “Het gaat om de mensen die zeggen: ‘Ik wil de komende vier jaar heel wat van mijn vrije tijd beschikbaar stellen voor de gemeenschap.’ Die vind je niet zomaar. Maar we zijn nu met de laatste positie bezig, daarvoor moet nog iemand zich aandienen.” Het gaat dan om iemand die straks bij voldoende stemmen bereid is om in de gemeenteraad zitting te nemen. Daarnaast wordt ook het bestuur weer langzaam op oorlogssterkte gebracht. “Al met al is het moment om te stoppen nu zeker nog niet aangebroken. Daarover beslissen we in december.” Ook fractievoorzitter Sandu Niessen gooit de handdoek nog niet in de ring: “Een week terug hadden we een stuk minder hoop, maar nu willen we het nog een kans geven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant