Een repetitie van de jeugdslagwerkgroep van harmonie Sint Cecilia uit Asten, in aanloop naar het Jeugdslagwerkfestival.
Een repetitie van de jeugdslagwerkgroep van harmonie Sint Cecilia uit Asten, in aanloop naar het Jeugdslagwerkfestival.

Slagwerkmuziek in ‘t Kwartier

Algemeen 406 keer gelezen

ASTEN - Gemeenschapshuis ‘t Kwartier in Asten staat zaterdag volledig in het teken van slagwerkmuziek. Zo houdt harmonie Sint Cecilia het Jeugdslagwerkfestival en ‘s avonds wordt het programma afgesloten met een uitwisselingsconcert. Publiek is de hele dag welkom.

Zeven jeugdslagwerkgroepen uit de regio nemen zaterdag deel aan het Jeugdslagwerkfestival, een initiatief van de Astense harmonie. Zo’n 75 jeugdige muzikanten krijgen eerst een workshop op niveau aangeboden waarna de groepen een optreden verzorgen, dat door een vakjury en juryleden vanuit de diverse verenigingen wordt beoordeeld.

Tussen de optredens van de slagwerkgroepen vinden optredens plaats die zijn ingestudeerd tijdens de workshops. Publiek is welkom vanaf 13.00 uur. De middag wordt rond 16.30 uur afgesloten met een prijsuitreiking.

Ierse muziek

Waar overdag de jeugd aan bod komt, is het ‘s avonds de beurt aan de volwassenen. Het uitwisselingsconcert brengt drie totaal verschillende verenigingen samen: de slagwerkgroep van St. Cecilia, de slagwerkgroep van Muziekvereniging Volharding uit het Gelderse Borculo en Steelband Tavenu uit De Kwakel in Noord-Holland.

De slagwerkgroep van St. Cecilia speelt onder meer een medley van Doe Maar en brengt tevens traditionele Ierse muziek van Riverdance. Hierbij zijn veel melodische slagwerkinstrumenten te horen.

Volharding kiest voor wat meer traditionele ritmische slagwerkmuziek, maar maakt ook een uitstapje naar Afrikaanse muziek met djembés. Steelband Tavenu laat weer een heel andere dimensie van slagwerkmuziek horen. De steelband speelt op gestemde olievaten wat meteen een vrolijke en zonnige Caribische sfeer met zich meebrengt. Het publiek raakt zo in Caribische carnaval-sferen met bekende nummers als Brown Eyed Girl en Ob-la-di Ob-la-da. 

Gratis toegang

Het concert begint om 20.00 uur, de deuren van gemeenschapshuis ‘t Kwartier gaan vanaf 19.30 uur open. De toegang is gratis, wel kan een vrijwillige bijdrage worden geleverd. 

Uit de krant