Museum Klok & Peel in Asten start in januari met een cursus om nieuwe rondleiders op te leiden.
Museum Klok & Peel in Asten start in januari met een cursus om nieuwe rondleiders op te leiden.

Klok & Peel leidt nieuwe rondleiders op

Algemeen 1.882 keer gelezen

ASTEN - Het zijn de vrijwilligers die van Museum Klok & Peel in Asten een succes maken. Maar door onvermijdelijk natuurlijk verloop zit het ‘korps rondleiders’ inmiddels om verse krachten verlegen. Geïnteresseerden kunnen daarom vanaf 9 januari bij een speciale cursus aansluiten.

Op 9 januari start Museum Klok & Peel namelijk met een speciale cursus van in totaal vijf lesavonden. ‘De museumstaf verwacht van kandidaten dat ze het museum een warm hart toedragen en gemotiveerd zijn om museumbezoekers een leuk dagje uit te bezorgen’, aldus Klok & Peel.

Om nieuwe rondleiders van een goede start te voorzien wordt tijdens de cursus uitgebreid op hun taken ingegaan. Het betreft zowel een lesprogramma als een oefentraject onder begeleiding van deskundige collega’s. Deze gekwalificeerde lieden leiden deelnemers in vijf avonden op tot zelfstandig ‘Rondleider Klok’ of ‘Rondleider Peel’.

Tijdens de cursus leren kandidaten op een pakkende manier vertellen over de geschiedenis van de Peel of het ontstaan van luidklokken en beiaarden. Gegadigden kunnen ook rondleider worden voor beide collecties; in dat geval duurt de cursus acht avonden.

Het programma

Het programma start op maandag 9 januari met een algemene inleiding door conservatoren Jessie Burgmans en Rainer Schütte en vrijwilligers Bram Nugteren en Jack Feijen. Aan laatstgenoemde tevens de eer om de cursus op dinsdag 28 februari af te sluiten binnen het thema ‘presentatietechnieken en oefeningen’.

Daartussen gaan cursisten ‘Rondleider Klok’ op maandag 23 januari onder leiding van Luc Rombouts aan de slag met het thema ‘van paardenbel tot speelklok - de verhaallijn van afdeling Klok’, en op maandag 30 januari onder leiding van Bert Augustus met ‘klokkengieten en klokkenklank’. Ook gaat Elly van Loon-van de Moosdijk op maandag 6 februari in op het thema ‘luidklokken, hun versieringen en betekenis.

Aanmelden

Cursisten ‘Rondleider Peel’ krijgen het volgende voorgeschoteld: dinsdag 24 januari ‘veranderd Peellandschap’ door Jack Feijen, dinsdag 31 januari ‘van Peelmoeras tot natuurgebied’ door Joke Steeghs en op dinsdag 7 februari ‘geologie en paleontologie van de Peel’ door Noud Peters.

Alle bijeenkomsten, voor zowel ‘Rondleider Klok’ als ‘Rondleider Peel’, beginnen steeds om 19.00 uur. Aanmelden kan bij Bram Nugteren via 0493-691865 en per mail via b.nugteren@museumklokenpeel.nl.

Uit de krant