Marlies de Louw met een tiental katten in het dierenasiel in de achtertuin van haar woning.
Marlies de Louw met een tiental katten in het dierenasiel in de achtertuin van haar woning.

Geboren Ommelse redt katten in Costa Rica

Algemeen 1.631 keer gelezen

COSTA RICA - Ze reisde de hele wereld over maar heeft in Costa Rica haar plekje gevonden. Marlies de Louw is een vrouw met een missie: zoveel mogelijk katten redden, de populatie verkleinen en zo wilde katten én bijzondere vogels beschermen. De stichting van de geboren Ommelse, ‘Los gatitos de Marlies’, krijgt steeds meer vorm. “We willen een eigen stuk land kopen om een kattenasiel op te bouwen.”

door Maarten Driessen 

Reizen zat toch al in het DNA van De Louw. Als backpacker deed ze al heel wat bijzondere plekken aan. 

In 2019 koos ze voor Costa Rica, waar ze volgens planning enkele maanden met haar toenmalige vriend zou verblijven. “Helaas zijn we na enkele maanden uit elkaar gegaan. Ik wilde niet alleen gaan reizen, daarom besloot ik in Costa Rica te overwinteren”, zegt De Louw.

Het liep anders. Corona deed mondiaal zijn intrede. De Louw besloot niet naar Nederland terug te keren maar de gevolgen van het virus in Centraal-Amerika ‘uit te zitten’.

In die periode werden er veel verlaten kittens gevonden en in Talamanca, de stad waar ze verblijft, werd al snel bekend dat De Louw deze graag opvangt en verzorgt. 

‘Iedere dag kreeg ik meer verzoeken om katten op te vangen’

Eind 2020 telde haar huis zo al een kleine twintig jonge katten. “Dit zorgde voor problemen met mijn huisbaas en daarom ben ik verhuisd. Op mijn nieuwe plek had ik op een gegeven moment zo’n vijftig katjes en iedere dag kreeg ik meer verzoeken om gedumpte kittens, moederkatten met kittens, zwangere en gewonde katten op te vangen.”

Die samenloop van omstandigheden heeft inmiddels dus tot een heuse stichting geleid. “We vangen straatkatten op en betalen de castratie van verwilderde katten. Het is hier voornamelijk oerwoud, onaangetast door de mens, en er wonen veel wilde dieren die gevaar lopen door de overpopulatie van katten.” 

Vele zijn namelijk ziek, lijden bijvoorbeeld aan aids of leukose, ofwel ‘kattenleukemie’. “Overdraagbaar naar de wilde katten die hier van oorsprong leven. Daarnaast zijn er veel bijzondere vogels die dit gebied als huis hebben en deze lopen ook gevaar.”

Haar missie is dus tweeledig: ze geeft verlaten huiskatten een nieuw leven en beschermt tevens wilde katten en vogels in het gebied. 

“Door ze te redden en castraties te laten uitvoeren probeer ik de populatie naar beneden te krijgen, zodat minder wilde dieren worden gedood of ziek worden. En huiskatten krijgen zo ook weer een eigen thuis.”

Meer vrijheid

Intussen heeft ze zo al ruim 800 katten van straat gehaald en in veiligheid gebracht. Ook heeft ze met haar stichting voor 750 castraties betaald. 

Met behulp van sponsoring en donaties hoopt ze haar organisatie verder uit te kunnen bouwen. “Het asiel is momenteel in mijn achtertuin in een gehuurd huis. Helaas zorgt dat voor veel problemen met de buren en de huisbaas. Daarom zijn we geld aan het inzamelen om een eigen stuk land te kopen om daar een kattenasiel op te bouwen, met meer vrijheid dan nu het geval is.”

“We willen katten blijven redden en alle gezonde dieren kunnen behouden hier in het asiel. Ook is het de bedoeling dat er een aparte kooi komt voor zieke katten zodat zij hun leven kunnen uitleven, zonder een gevaar te vormen voor de andere.” 

Ook hoopt De Louw een educatiecentrum te kunnen opzetten waar kinderen leskrijgen over de belangen van goede voeding, castratie en vaccinatie. “En uiteraard ook voor volwassenen als die interesse hebben.”

Het project van De Louw steunen? Meer informatie is verkrijgbaar via www.losgatitosdemarlies.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant