Stockfoto Pexels.
Stockfoto Pexels.

Provincie en politie starten campagne: ‘Draag altijd een gordel’

Algemeen 334 keer gelezen

BRABANT - In 2019 droeg één op de drie verkeersdoden in Noord-Brabant geen gordel. Reden voor de provincie en de Brabantse politie-eenheden om een gezamenlijke campagne te starten: ‘Een klik. Twee keer zo veilig’.

door Maarten Driessen

Nog altijd blijkt het omdoen van een gordel niet voor alle weggebruikers een gewoonte. ‘Die schrijnende conclusie is één van de redenen om een nieuwe campagne rondom dit thema te ontwikkelen’, aldus de provincie. 

Vanaf vandaag is daarom op allerlei plaatsen zoals in parkeergarages en bij benzinestations dezelfde boodschap te zien. En ook via (sociale) media wordt ‘Eén klik. Twee keer zo veilig’ onder de aandacht gebracht.

‘Brabant behoort tot de provincies met de meeste dodelijke verkeersslachtoffers’

De gedachte achter de campagne: met één simpele handeling ga je vele malen veiliger op weg. Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, ofwel SWOV, concludeerde twee jaar geleden dat de kans op ernstig letsel of een dodelijke afloop bij een ongeval met 60 procent afneemt als een inzittende voorin de auto een (driepunts)gordel draagt. 

Voor passagiers op de achterbank is dat percentage ongeveer 44 procent. 

Meeste dodelijke slachtoffers

“Als Brabant behoren we helaas tot de provincies met de meeste dodelijke verkeersslachtoffers”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders (Mobiliteit). 

“Het is aan ons allemaal om dat aantal omlaag te brengen. Een hele kleine actie als het vastmaken van je gordel kan al een groot verschil maken. Het is belangrijk om elkaar daaraan te blijven herinneren. Deze actie kan daar enorm bij helpen.”

De actie maakt onderdeel uit van de overkoepelende campagne ‘Brabant gaat voor nul verkeersslachtoffers’.

Politie controleert

De campagne wordt in samenwerking met de Brabantse politie-eenheden gedraaid. Nu al zijn agenten tijdens reguliere controles scherp op het dragen van een veiligheidsgordel. Daarmee wil de politie volgens de provincie niet alleen overtreders bestraffen, maar vooral ook bewustzijn creëren. 

Naast de fysieke gevaren zijn er ook praktische risico’s aan het niet dragen van een gordel verbonden. De politie noemt bijvoorbeeld dat het airbag-systeem bij veel auto’s niet werkt als er geen gordel is ingeklikt én veel verzekeringen keren niet uit wanneer blijkt dat er geen gordel werd gedragen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant