De training wordt gehouden in De Ruchte in Someren. (Foto: Patrick Janssen)
De training wordt gehouden in De Ruchte in Someren. (Foto: Patrick Janssen)

‘Het heeft soms vergaande invloed op het leven van mensen’

Algemeen 499 keer gelezen

ASTEN/SOMEREN - Laat je je gemakkelijk leiden door wat anderen willen? Is opkomen voor jezelf lastig en ga je weleens mee in een situatie terwijl je dat eigenlijk niet wilt? Nee zeggen en grenzen aangeven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor hen start Onis Welzijn in april met een speciale training, verzorgd door maatschappelijk werkers van de welzijnsorganisatie. 

Assertief zijn gaat niet alleen over jezelf, maar ook over hoe je de ander benadert. In de training leren deelnemers voor zichzelf opkomen met respect voor belang van jezelf én de ander. “We gaan in op wat je tegenhoudt je grens aan te geven en je gevoelens te uiten. In oefeningen gaan we voelen en beleven”, vertelt Keshia van Venrooij, maatschappelijk werker bij Onis Welzijn. 

‘We gaan in op wat je tegenhoudt je grens aan te geven en je gevoelens te uiten’

“Door te oefenen leer je beter vasthouden aan je eigen wensen en prioriteiten. Je leert bewuster zijn en krachtiger en duidelijker communiceren. De vaardigheden die je leert zijn zowel thuis als op je werk te gebruiken. De reacties van eerdere deelnemers waren positief. Zij gaven aan met meer energie uit de training te komen, zich echt beter te voelen.”

Opkomen voor jezelf 

Aangeven wat je wilt, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Mensen gaan soms situaties uit de weg omdat ze het lastig vinden hun grenzen aan te geven”, vertelt Laurie Cornelissen, eveneens maatschappelijk werker bij Onis Welzijn. 

“Als dat een keer gebeurt is het niet erg, maar we zien dat het soms vergaande invloed heeft op het leven van mensen. Ze gaan té vaak mee in beslissingen waar ze diep van binnen niet achter staan. Op enig moment krijg je daar last van. Mensen raken ervan in zichzelf gekeerd, gefrustreerd en soms worden ze agressief.”

Voor vragen of aanmelden kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het maatschappelijk werk van Onis Welzijn via maatschappelijkwerk@oniswelzijn.nl. De training bestaat uit in totaal acht tweewekelijkse bijeenkomsten op maandagavond in De Ruchte in Someren. Deelname vanaf 18 jaar. 

Dit alles start op 8 april. Kosten bedragen 20 euro per persoon. Voordat de training van start gaat hebben deelnemers een kennismakingsgesprek met een maatschappelijk werker. De training is niet vrijblijvend: Onis verwacht dat deelnemers bij alle bijeenkomsten aanwezig zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant