Enkele bewoners van de woongroep van Oro, met de trampoline die moet worden ingegraven. (Foto: Hein van Bakel)
Enkele bewoners van de woongroep van Oro, met de trampoline die moet worden ingegraven. (Foto: Hein van Bakel)

Ook in Asten handen uit de mouwen tijdens NL Doet: ‘Er moet flink worden gespaaid’

Algemeen 767 keer gelezen

ASTEN/HEUSDEN - Verspreid door de gemeente gaan komende zaterdag de handen uit de mouwen tijdens NL Doet. Veel verenigingen grijpen de landelijke vrijwilligersdag aan om bijvoorbeeld achterstallig onderhoud te plegen of het groen bij te werken. Maar er zitten ook bijzondere klussen tussen. Zoals bij Oro, waar ze na zaterdag een gat in de lucht hopen te kunnen springen.

door Maarten Driessen

Nog niets te doen zaterdag? Dan is de keuze reuze. Verspreid over Asten en Heusden wordt er op een twintigtal plekken gewerkt, waarbij ook de klussen flink uiteenlopen.

NL Doet is een initiatief van het Oranje Fonds, goed voor de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het zet vrijwilligerswerk bewust in de spotlights, als de smeerolie van de maatschappij, en biedt verenigingen tevens kans om nieuwe krachten te werven.

Want veel verenigingen zitten om extra handjes verlegen. NL Doet biedt zo gelegenheid om kennis te maken en vormt wellicht de opmaat naar een langduriger dienstverband. Maar een must is dat zeker niet: ook één dagje meehelpen maakt voor veel verenigingen al een verschil.

Trampoline

Voor wie dat zeker geldt, zijn de bewoners van de Oro-woongroep aan het Kesselcamp in Asten. Die hopen na zaterdag een gat in de lucht te kunnen springen. “We hebben een veranderende doelgroep met steeds meer jongeren. De bewoners willen graag meer bewegen en de wens was een trampoline”, zegt Judith van Hoek van stichting Oro. 

De trampoline is er nu, geschonken door iemand wiens kinderen inmiddels ouder zijn en deze toch niet meer gebruiken. “De trampoline heeft een doorsnede van zo’n 3,5 meter, het is in ieder geval een behoorlijke. Deze moet in de tuin worden ingegraven. Er moet daarom flink worden gespaaid.” 

Klassiek gevalletje handen uit de mouwen dus. Oro zoekt een vijftal krachten dat bereid is om de schop in de hand te nemen.

En zo is er nog veel meer te doen. Niet alleen op zaterdag, want NL Doet vindt officieel ook deze vrijdag al plaats. Dan staan er in Heusden bijvoorbeeld al twee en in Asten één klus op de rol. Zo gaat de Stichting Botanische Tuin Heusden aan de slag met, u raadt het al, de botanische tuin rondom de Antoniuskerk. 

Even verderop aan de Veluwsedijk krijgen deelnemers van zorgboerderij De Veluwsehoeve een verwendag voorgeschoteld. En in Asten willen ze vrijdag eveneens een verwendag organiseren, en wel voor de bewoners van het Hof van Bluyssen aan de Wilhelminastraat.

Prijsschieten

Zaterdag is het prijsschieten voor de vrijwilliger in spe. Het festivalterrein van Misty Fields in Heusden wordt onder handen genomen, de toneelvereniging aldaar, Onderling Kunstgenot, werkt aan diens podiumwagen en Scouting Asten verricht algemeen onderhoud op het eigen terrein. 

Ietsje verderop moet het Bikepark Asten van een tweede houten kombocht worden voorzien en de Jan Paagman Sterrenwacht houdt haar jaarlijkse onderhoudsbeurt, waarbij ook het instrumentarium wordt meegenomen.

Dat het nog niet zo eenvoudig is om vrijwilligers te strikken, blijkt wel uit het geringe aantal aanmeldingen tot dusver. Veel klussen kunnen nog wel wat inschrijvingen gebruiken. 

Maar een ramp hoeft dat niet te zijn, bevestigt Gerard Leenders van de Eerste Volkstuinvereniging Asten (EVVA). “We krijgen weinig mensen van buitenaf, het zijn vooral leden die aansluiten. Die hebben we voldoende, meestal werkt er een man of 35 mee.” 

Het is inmiddels een traditie dat het drie hectare grote terrein van EVVA aan de Koeweg tijdens NL Doet wordt aangepakt. “Gezellig werken, koffie erbij. We doen het om de verenigingsband te versterken én voor de financiële bijdrage die we vanuit het Oranje Fonds ontvangen. Daarvan betalen we jaarlijks een stukje van het onderhoud”, aldus Leenders.

Als vrijwilliger aanmelden voor NL Doet kan via www.nldoet.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant