Het perceel waarop fase 3 moet verrijzen, inclusief de nieuwe basisschool, met op de achtergrond de N279. (Foto: Hein van Bakel)
Het perceel waarop fase 3 moet verrijzen, inclusief de nieuwe basisschool, met op de achtergrond de N279. (Foto: Hein van Bakel)

Basisschool Loverbosch groeit alleen al op papier uit haar jasje

Algemeen 1.201 keer gelezen

ASTEN - Nog voordat er ook maar een steen is gelegd, groeit de beoogde basisschool in nieuwbouwwijk Loverbosch al uit haar jasje. Door een fors toegenomen leerlingenprognose verhuist de school van bouwfase twee naar drie. Een groter pand betekent normaliter ook hogere kosten, maar hoeveel precies, dat krijgt de gemeenteraad nog vóór het zomerreces te horen.

door Maarten Driessen

Bij het opstellen van het Astense scholenplan, ofwel het SHP, werd uitgegaan van een nieuwe school in Loverbosch voor 220 leerlingen. Bestuurd door scholenkoepel Platoo, dat daarvoor in de plaats Het Toverkruid en De Horizon zou sluiten. Een groep ouders kwam echter in opstand waardoor De Horizon vooralsnog open blijft.

Woningbouw

De nieuwbouwwijk heeft echter een dusdanig grote aantrekkingskracht dat de leerlingenprognose er niet onder lijdt. Sterker nog, de meest actuele cijfers voorspellen juist een forse toename. Inmiddels zou er behoefte zijn aan een pand voor maar liefst 350 leerlingen.

‘Er is een nieuwe doorrekening van de kosten gemaakt’

Dat aantal is te hoog om binnen de oorspronkelijke vierkante meters in bouwfase twee van Loverbosch kwijt te kunnen. Daarom wordt nu voor een andere, grotere locatie in bouwfase drie gekozen. Voor het totaalaantal woningen dat in beide fases kan worden gerealiseerd, zorgt de verschuiving niet voor een noemenswaardig verschil. Er zouden zelfs vijf huizen méér kunnen worden gebouwd.

Kosten lopen op

Doordat de bouwkosten sinds 2018 enorm zijn toegenomen was het eerder toegekende budget voor het SHP sowieso al niet meer toereikend. Dat er nu een groter pand moet worden gerealiseerd, doet daar nog een schepje bovenop. 

Maar de gemeente weidt vooralsnog niet uit over hoe groot die extra schep precies is. “Voor het nog te realiseren deel van het SHP, waaronder de bouw van de school in Loverbosch, is een nieuwe doorrekening gemaakt. Die financiële vertaling maakt onderdeel uit van de Voorjaarsnota die binnenkort bekend wordt gemaakt”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant