Stockfoto.
Stockfoto.

Opinie - Aandacht voor overlast van honden en katten

Algemeen 748 keer gelezen

Wij wonen op een heel mooi plekje in Asten, namelijk aan het Dalkruid tegenover het ‘Bos voor de Toekomst’ en zijn daar over het algemeen heel erg blij mee. Dit voet- en fietspad wordt heel veel gebruikt door wandelaars, fietsers en ook door veel hondenbezitters die hier hun hond uitlaten. Waar wij minder blij of beter gezegd helemaal niet blij mee zijn, is het feit dat deze hondenbezitters het nodig vinden om hun hond op de groenstrook tussen het voet- en fietspad en de bosrand hun behoeften te laten doen, zonder dit op te ruimen, ondanks het feit dat er langs Dalkruid een opruimplicht geldt. 

Doordat de gemeente deze groenstrook tijdens de maaibeurten van de uitlaatstroken ook laat maaien, denken veel mensen dat dit dus ook een uitlaatstrook is. Echter, niets is minder waar.

Destijds zijn in het kader van het ‘’Hondenbeleid’ in onze buurt speciaal twee uitlaatstroken door de gemeente Asten aangewezen om honden uit te kunnen laten, waar geen opruimplicht geldt en de honden dus ongestraft hun behoeften kunnen doen. Deze uitlaatstroken zijn aangegeven met (te kleine en daardoor onopvallende) gele bordjes en liggen, gezien vanaf de Lienderweg, vlakbij. De eerste strook loopt langs het voet- en fietspad in het verlengde van Slangekruid richting het woonwagenkamp en de tweede strook ligt circa 50 meter verderop en loopt langs het voet- en fietspad van de school (voormalige ‘t Lover) richting Bijenveld.

Tenslotte is er nabij de tennishal een hondenlosloopterrein aangelegd, waar honden vrij kunnen lopen/rennen. Voor de rest geldt binnen de bebouwde kom een aanlijnplicht. Wij zien echter toch nogal wat honden, die niet aangelijnd zijn.

Omdat de groenstrook langs Dalkruid direct naast het pad ligt, begrijpt natuurlijk elk weldenkend mens, dat de gemeente geen uitlaatstrook maakt circa 2 a 3 meter vanaf de voortuinen van onze woningen en soms ligt er zelfs hondenpoep op het pad, vlak langs onze perceelgrens.

Deze groenstrook, die ook vaak door spelende kinderen wordt gebruikt, ligt dus regelmatig vol hondenpoep en dus zijn het de bewoners van Dalkruid die de poep kunnen opruimen, als ze tenminste geen overlast en stank willen hebben.

Tenslotte is er de categorie kattenbezitters, die kennelijk vinden dat ze hun katten niet binnenshuis hoeven te houden en denken dat de hele buurt blij is met hun katten. Ook dit is een misvatting, want diverse katten gebruiken de tuinen van de buurtbewoners als kattenbak. Dit is natuurlijk helemaal niet fijn, als je in de tuin aan het werken bent en je eerst de kattendrollen van andermans katten moet opruimen of als je een vijver hebt, dat je bang moet zijn dat de vissen aangevallen of opgegeten worden.

Wij houden ook van dieren en hebben zelf dieren (gehad), maar wij hebben er altijd voor gezorgd, dat anderen geen overlast van onze dieren hadden. Daarom mijn vraag aan alle dierenbezitters in de Kruidenbuurt (en eigenlijk aan alle inwoners van de gemeente Asten): zorg er alsjeblieft voor, dat jouw dieren geen overlast bezorgen aan andere mensen/jouw buurtgenoten.

John Leenen, namens enkele buurtbewoners in de omgeving van het ‘Bos voor de Toekomst’ 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant