Bestuursleden van de Heart Safe Regio vlnr: Boy Bekx, Henny Verdonschot en Arnold Gerrits. (Foto: Hein van Bakel)
Bestuursleden van de Heart Safe Regio vlnr: Boy Bekx, Henny Verdonschot en Arnold Gerrits. (Foto: Hein van Bakel)

Meer AED’s: ‘Snelheid is de sleutel tot succes’

Algemeen 1.105 keer gelezen

ASTEN/HEUSDEN/OMMEL - Met langzaam uitdijende kerkdorpen is het aanbod AED’s aan uitbreiding toe. Nieuwe wijken in Asten, Heusden en Ommel vragen tenslotte ook om een ‘hartstarter’ in de buurt. Beheerder Heart Safe Regio is daarom blij met het tiental nieuwe exemplaren dat binnenkort kan worden opgehangen.

door Maarten Driessen

Krijgt iemand een hartstilstand, dan moet hulp binnen zes minuten arriveren. Bij iedere minuut later neemt de overlevingskans namelijk met zo’n tien procent af. Daarom is een goede spreiding van AED’s over de gemeente essentieel.

Zwarte vlekken

Lange tijd had de gemeente Asten het wat dat betreft prima op orde. Maar nu de gemeente langzaamaan uitbreidt, met nieuwe wijken in alle drie de kerkdorpen, is het aanbod niet langer toereikend.

“Met name in die nieuwe wijken ontstaan zwarte vlekken. In Loverbosch in Asten hangt bijvoorbeeld nog niets, en dat geldt ook voor wijken in Ommel en Heusden. Uitbreiding is dus echt nodig”, zegt Henny Verdonschot, oprichter en bestuurslid van Heart Safe Regio, actief in de gemeenten Asten, Deurne en Someren.

‘Zo hebben we in Asten het leven van 46 mensen gered’

Zelf heeft de stichting echter onvoldoende middelen om zomaar op te schalen. En dus is de hulp van zowel de gemeente Asten als kringloopwinkel Ona van harte welkom. Laatstgenoemde regelt de vervanging van acht huidige, verouderde exemplaren, de gemeente zorgt vervolgens voor nog eens acht extra AED’s.

“Daarmee hebben we de zaken weer helemaal op orde. De nieuwe AED’s worden binnenkort geplaatst. Zo ga ik nog de boer op om particulieren te benaderen, met de vraag of ze bereid zijn een kluisje aan hun huis te laten bevestigen.”

De Heart Safe Regio kan binnen haar werkgebied putten uit een indrukwekkend team van ruim 1.100 gediplomeerde burgerhulpverleners (BHV’ers). Krijgt iemand in de nabije omgeving een hartstilstand, dan worden de BHV’ers per sms ingeschakeld. Zij gaan dan aan de slag met het reanimeren of zorgen voor de broodnodige beademing. “Zo hebben we in Asten door de jaren heen het leven van 46 mensen gered”, aldus een trotse Verdonschot.

20-jarig bestaan

De inmiddels gepensioneerde Verdonschot stond in 2003 aan de wieg van de Heart Safe Regio. De club viert dit jaar dus haar 20-jarig jubileum. Zelf is Verdonschot vrijwel zijn hele leven als hulpverlener actief geweest en die ervaring komt nu goed van pas. “In Asten heb ik inmiddels zo’n 250 reanimaties achter de rug, gemiddeld zo’n twaalf per jaar. Een reanimatie is een reanimatie, maar als het kinderen betreft, dan is dat toch anders. In het verleden heb ik vanuit mijn werk twee keer een baby gereanimeerd en dat is toch heftig.”

Naast zelf de hort op verzorgt de Heart Safe Regio ook cursussen en trainingen op locatie. Eigenlijk aan iedereen die het werken met een AED onder de knie wil krijgen. “Iedereen kan het leren. Zo heb ik recent een cursus gegeven aan Mieke Manders uit Asten. Mieke is blind maar wil wat kunnen betekenen als iemand in haar omgeving iets overkomt. Ze deed het uitstekend en heeft met vlag en wimpel haar diploma behaald.”

Opfriscursus

Nieuwe BHV’ers zijn dus altijd welkom. Hoe groter het netwerk, hoe sneller er iemand ter plaatse kan zijn. Daarom houdt de Heart Safe Regio op 11 en 18 maart aanstaande, op beide dagen van 10.00 uur tot 12.00 uur, een opfriscursus bij het Varendonck College in Asten. Aanmelden kan via de website van de Heart Safe Regio.

Verdonschot leert iedereen zo graag de fijne kneepjes van het vak, waarbij één uitgangspunt heilig is: “Snelheid is altijd de sleutel tot succes.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant