Het voormalige patersklooster aan de Wilhelminastraat in Asten.
Het voormalige patersklooster aan de Wilhelminastraat in Asten.

Alles of niets voor plan patersklooster

Algemeen 1.373 keer gelezen

ASTEN - Na een intensief traject van ruim twee jaar presenteert Stichting Kloostergedachte Asten haar definitieve plannen voor het voormalige patersklooster aan de Wilhelminastraat. De stichting geeft de gemeente tot 1 januari de tijd om de knoop door te hakken. Volgt er een ‘nee’, dan gaat het monument weer in de verkoop.

door Maarten Driessen

Gevoelsmatig hebben ze eruit gehaald wat erin zit. Overeenstemming met de gemeentelijke monumentencommissie bleek een brug te ver, tot frustratie aan beide zijdes, en dus legt de stichting het geheel nu bij het gemeentebestuur neer. Die komt daarmee voor een alles of niets-beslissing te staan.

Het zou een gemiste kans zijn als het gemeentebestuur nee zegt

In 2018 vertrokken de laatste paters uit het klooster waarna Stichting Kloostergedachte Asten in 2019 eigenaar werd. De stichting ging vervolgens voortvarend aan de slag met het opstellen van de plannen, die een combinatie van wonen, recreatie en een maatschappelijke functie behelzen.

Cultureel erfgoed

Onderweg botste de stichting echter regelmatig met de welstands- en monumentencommissie. Asten maakt daarbij gebruik van de commissie van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die bij bouwprojecten en -plannen onderzoekt of deze van voldoende kwaliteit zijn en passen in de omgeving.

In het geval van het patersklooster maakt de commissie met name bezwaar tegen de plannen voor het gebied rondom het klooster. “Daar word je op een gegeven moment wel moedeloos van. Dat is frustrerend. We hebben er veel tijd en energie inzitten, maar het houdt een keer op”, zegt secretaris Peter van de Akker.

De stichting wil wel degelijk het historisch en cultureel erfgoed bewaken, maar kijkt daarnaast ook naar de functionaliteit en het bewonersgenot. Zo is met name de maatschappelijke functie belangrijk, daar is vanuit de gemeente ook op aangestuurd. “Dat alles zorgt voor een onbalans. Het maakt dat we nu in de eindfase zijn aanbeland”, aldus voorzitter Peter Verleg. “We vragen het college van B en W om vóór 1 januari ja of nee te zeggen. Bij een ja gaan we aan de slag, wordt het nee dan verkopen we het klooster. Dan is het de beurt aan iemand anders.”

We kunnen hier voor Asten iets fantastisch moois van maken

Hoewel het gelopen proces bij tijd en wijlen dus behoorlijk frustrerend was, koesteren beide bestuursleden geen enkele wrok. “Wat het oordeel ook wordt, in alle gevallen ben ik tevreden”, zegt Van de Akker. Verleg vult aan: “Bij een nee dan betreur maar respecteer ik dat. Er is geen enkele rancune.”

Ontmoetingsplek

Maar volgens de twee ligt er met onder meer een dierenboerderij, speeltuin, terras en achterhuis een unieke kans voor Asten. “De tuin en het park kunnen een ontmoetingsplek worden. Ik gun het Asten om op deze plek deze voorzieningen te krijgen. Het zou een gemiste kans zijn als het gemeentebestuur nee zegt”, vindt voorzitter Verleg.

Sinds dinsdag is ook B en W op de hoogte van het standpunt van de stichting. Later dit jaar zal bij raads- en commissievergaderingen aandacht voor het onderwerp worden gevraagd. De stichting hoopt nu op het beste: “Het is nu aan B en W om moed te tonen. We kunnen hier voor Asten iets fantastisch moois van maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant