Het huidige fietspad aan de Dijkstraat is zowel flink beschadigd als aan de smalle kant. (Foto: Hein van Bakel)
Het huidige fietspad aan de Dijkstraat is zowel flink beschadigd als aan de smalle kant. (Foto: Hein van Bakel)

Mondeling akkoord: aanleg fietspad Dijkstraat kan van start

Algemeen 414 keer gelezen

ASTEN - De aanleg van het nieuwe fietspad aan de Dijkstraat in Asten kan van start. De gemeente heeft een mondelinge overeenkomst bereikt over de aankoop van de resterende grondstroken. Komende maand beginnen de eerste werkzaamheden.

door Maarten Driessen

Wethouder John Bankers (Mobiliteit) is content: nu ook de laatste grondeigenaren aan boord zijn, kan de langgekoesterde wens voor een nieuw fietspad aan de Dijkstraat eindelijk in beton worden gegoten. “Het pad is nu te smal en verkeert in een slechte staat. Door het te verbreden ontstaat er een prima fietsverbinding voor woon-werkverkeer van en naar Asten én een prettig fietspad om recreatief te fietsen”, aldus Bankers. De nu gesloten mondelinge overeenkomsten worden binnenkort ondertekend. Het betreffen zes percelen van diverse eigenaren.

Het traject beslaat in totaal zo’n drie kilometer, dat volledig wordt verbreed naar dik 3,5 meter. Enkel ter hoogte van Manege Heijligers aan de Reeweg komt een versmalling vanwege een bestaand woonhuis aldaar.

Aannemer bekend

Ook de aannemer is inmiddels bekend. Vissers Ploegmakers uit Oss mag de verbreding voor zijn rekening gaan nemen. Inmiddels is het bedrijf al met de planning en de opstart van het werk begonnen, zo worden begin februari eerst de bomen langs het huidige pad gekapt. De gemeente wil samen met inwoners bekijken of het gekapte hout voor maatschappelijke initiatieven binnen de eigen gemeentegrenzen kan worden benut. Nadat het nieuwe pad klaar is, worden er bomen herplant.

Riool op de schop

Binnen de bebouwde kom wordt gelijktijdig met de verbreding ook het riool onder het fietspad vervangen. Bankers: “Er komt een gescheiden riool te liggen, waarmee het vuil water en het regenwater apart worden opgevangen. Daarnaast wordt aan de huiseigenaren gevraagd om het regenwater af te koppelen. Dat heeft een positief effect op het voorkomen van wateroverlast bij hevige regenval.”

Uit de krant