Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk (r) in gesprek met Ton Koppens (Shoeby). In het midden initiatiefnemers Fleur en Pieternel Janssen (Siga Mode). (Foto: Hein van Bakel)
Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk (r) in gesprek met Ton Koppens (Shoeby). In het midden initiatiefnemers Fleur en Pieternel Janssen (Siga Mode). (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Ondernemers letterlijk in hun hemd: ‘Het houdt een keer op’

di 11 jan 2022, 12:41 Algemeen 977 keer gelezen

ASTEN – Volle bak op de Markt in Asten dinsdagochtend. Een protestactie tegen de coronamaatregelen trok veel ondernemers naar het dorpsplein. Ze voelen zich letterlijk ‘in hun hemd gezet’, en laten dat vandaag ook zien. En dat ze niet alleen zijn, blijkt wel uit de legio ondernemers die elders aansluiten.

door Maarten Driessen

Of de actie een beetje aanslaat? Ook voor initiatiefnemers Pieternel en Fleur Janssen van Siga Mode – tevens moeder en dochter – is het even afwachten. Maar als Fleur haar mobieltje erbij pakt, blijkt social media al vol te stromen met ondernemers van heinde en verre die ook letterlijk ‘in hun hemd’ staan. “Bizar eigenlijk, dat het zo groot wordt opgepakt. Dit hadden we niet verwacht”, klinkt het verrast.

Maar anderzijds is het tekenend voor de situatie van veel ondernemers, waar de pijn breed wordt gedeeld. “We hebben steeds laten zien dat we bereid zijn om de maatregelen te handhaven, dat we het virus en het bijbehorende leed serieus nemen. Daarom houden we deze actie ook op een vriendelijke, nette manier. Maar op dit moment staat het water bij veel ondernemers tot bóven de lippen”, verzucht Fleur. En daarom is het tijd voor een nieuw geluid richting Den Haag. Een geluid dat nu al sterker en sterker wordt. “Als alleen een moeder en dochter dit al teweeg kunnen brengen …”, is Pieternel hoopvol.

Want ook de Markt staat deze ijskoude dinsdagochtend vol met zomers geklede ondernemers. Ze hebben het er graag voor over, al grijpt iedereen snel naar de jas als het fotomoment erop zit. Maar de protestactie ‘Wij voelen ons in ons hemd gezet’ lijkt zich zo als een olievlek te verspreiden. En dat is precies de bedoeling.

Signaal naar Den Haag

De actie krijgt vandaag brede steun vanuit het Centrummanagement Asten én vanuit de gemeente zelf. Zo gaan wethouders John Bankers en Henk van Moorsel ook even uit de kleren en spreekt burgemeester Anke van Extel-van Katwijk het volle marktplein toe: “Bedankt dat jullie je altijd aan de regels hebben gehouden, dat hebben jullie voortreffelijk gedaan en dat verdient een compliment. Ik begrijp jullie frustratie, op een gegeven moment houdt het een keer op. Ik zal ervoor zorgen dat jullie geluid niet alleen in Asten blijft, maar ook in Den Haag landt. Met jullie hoop ik dat we weer langzaam naar het oude normaal kunnen gaan. Succes, en sterkte.”

Foto’s: Hein van Bakel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant