Fietsermaker Geert van de Ven en bestuursleden van stichting Leergeld Joop van Dijck (voorzitter) en Jan Verhoeven (secretaris). (Foto: Hein van Bakel)
Fietsermaker Geert van de Ven en bestuursleden van stichting Leergeld Joop van Dijck (voorzitter) en Jan Verhoeven (secretaris). (Foto: Hein van Bakel)

‘Kinderen mogen niet achterop raken’

Algemeen 621 keer gelezen

ASTEN/SOMEREN - Kinderen niet achterop de fiets, maar óók niet achterop in de maatschappij. Met dat doel zamelt stichting Leergeld Asten-Someren zaterdag 17 juni zoveel mogelijk tweedehands fietsen in. ‘Kinderen kunnen zo makkelijker naar school en naar verenigingen, maar ook naar vriendjes om mee te spelen.’

door Maarten Driessen

‘Geen kind achterop’ is een landelijke actie van stichting Leergeld in samenwerking met de ANWB. In dat kader worden zaterdag 17 juni in zowel Asten als Someren tweedehands fietsen ingezameld.

De stichting zet zich in voor kinderen uit gezinnen met weinig financiële slagkracht. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een laptop en schoolspullen, maar ook bij het afsluiten van een lidmaatschap bij een (sport)vereniging.

Het is belangrijk dat kinderen mobiel zijn

Ook fietsen zijn wat dat betreft essentieel. “Het is belangrijk dat kinderen mobiel zijn. Zo kunnen ze makkelijker naar school en naar verenigingen, maar ook naar vriendjes om mee te spelen”, zegt Wim Geboers, secretaris van stichting Leergeld Asten-Someren. 

Neem bijvoorbeeld kinderen uit Asten die in Someren naar school gaan en andersom: zij zijn dan niet afhankelijk van ouders of het openbaar vervoer en kunnen met hun leeftijdsgenootjes mee.

Nieuwe opslagplaats

Vorig jaar kon stichting Leergeld een dertigtal kinderen met een fiets verblijden. “Maar voorheen werden aanvragen niet altijd gehonoreerd omdat we geen opslagplaats en dus ook onvoldoende voorraad hadden. Die opslagplaats hebben we inmiddels wel.” 

Somerenaar Twan van den Boomen, directeur van Dassprotech gevestigd in zijn woonplaats, heeft namelijk een deel van zijn bedrijfslocatie hiervoor beschikbaar gesteld. “Daar kunnen we in ieder geval voorlopig blijven zitten”, aldus Geboers.

Inzamelingsactie

En dus kan de stichting ook met meer fietsen uit de voeten. Om het aanbod te vergroten wordt zaterdag 17 juni een inzamelingsactie gehouden. Inwoners van de gemeenten Asten en Someren kunnen hun tweedehandsfiets op die dag bij de stichting inleveren. In Asten kan dat van 10.00 uur tot 12.00 uur aan de Julianastraat 75 en in Someren van 13.00 uur tot 15.00 uur aan het Wilhelminaplein 29. 

Fietsen hoeven niet in perfecte staat te zijn: als ze met een bescheiden reparatie weer rijwaardig kunnen worden gemaakt, zijn ze van harte welkom. Afspraak maken voor een ander inlevermoment kan per mail: secretaris@leergeld-asten-someren.nl.

Uit de krant