Binnen het 'plan Kaag' in Ommel verrijzen momenteel de eerste woningen. (Foto: Hein van Bakel)
Binnen het 'plan Kaag' in Ommel verrijzen momenteel de eerste woningen. (Foto: Hein van Bakel)

Uitbreiding Ommel krijgt langzaam vorm

Algemeen 759 keer gelezen

ASTEN/OMMEL - De zo gewenste uitbreiding van het dorp Ommel krijgt steeds meer vorm. Waar her en der al woningen verrijzen ziet de gemeente ook voortgang in het project ‘Ommel-Oost’. Zo is inmiddels het eerste stuk grond aangekocht en intensiveert de gemeente de gesprekken met de overige grondeigenaren.

door Maarten Driessen

Dinsdagavond stemde de gemeenteraad zonder morren in met een bedrag van 3,5 ton ten behoeve van de ontwikkeling van Ommel-Oost. Dat bedrag wordt onder meer benut voor een stedenbouwkundige verkenning waarbij onderzoek wordt gedaan naar de woonwensen en -eisen, verkeer, water, geluid en  flora en fauna.

‘Gesprekken met grondeigenaren ‘Ommel-Oost’ worden nu geïntensiveerd’

In september 2020 besloot de raad de ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’ toe te passen op een aantal percelen binnen het gebied. Daarmee verzekerde de gemeente zich van een eerste optie tot koop, tenminste, als eigenaren voor verkoop openstaan. 

Voor één eigenaar geldt dat in ieder geval wel, want diens grond is inmiddels door de gemeente aangekocht. ‘De onderhandelingen met de overige grondeigenaren binnen het gebied worden nu geïntensiveerd’, aldus het college van B en W.

Verder heeft de gemeente een pot van twee miljoen euro gereserveerd voor ‘strategische grondaankopen’. Plan is om de aankoop van de gronden in Ommel-Oost in eerste instantie vanuit die pot te financieren.

Gedenkbos

De gemeenteraad had dinsdagavond ook een mooi bedrag over voor het Gedenkbos Asten. De beherende stichting ontvangt 50.000 euro voor de beoogde uitbreiding van de herinneringsplek aan de Sengersbroekweg in Heusden. Het huidige terrein biedt ruimte aan zo’n 400 bomen en raakt naar verwachting nog dit jaar vol.

Stichting Gedenkbos Asten hoopt daarom een aangrenzend perceel van zo’n anderhalve hectare toe te voegen waarop nog eens 150 bomen kunnen worden geplant. “Daar kunnen we dan ongeveer vijf jaar mee vooruit. We planten jaarlijks gemiddeld zo’n dertig bomen”, aldus voorzitter van de stichting Herman Peeters.

Hoewel de raad vol lof is over het Gedenkbos in het algemeen en de uitbreidingsplannen in het bijzonder, werden ook enkele aandachtspunten aangekaart. Zo wilde Rico ter Voert (CDA) weten wat de plannen zijn als het niet tot een akkoord komt met de grondeigenaar.

“Als aankoop niet lukt, dan willen we kijken of we elders grond kunnen verwerven. Daar zit wel een ‘maar’ aan, want daarvoor moeten we onze plannen herschrijven. Dat was eerder best een grote klus dus dat hopen we te voorkomen. Maar als het moet, dan gaan we dat gewoon met net zoveel energie doen”, reageerde Peeters.

Maar vooralsnog hoeft het wat hem betreft niet zover te komen. “We zijn in onderhandeling dus ik kan niet in detail treden, maar we zijn op een goede manier met elkaar in gesprek. Afgelopen vrijdag hebben we samen met de grondeigenaar en wethouder Bankers een gesprek gevoerd, waarbij de intentie is uitgesproken dat we nader tot elkaar willen komen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant