De carnavalsoptocht door Klotland vorig jaar. (Foto: Hein van Bakel)
De carnavalsoptocht door Klotland vorig jaar. (Foto: Hein van Bakel)

Asten, Heusden en Ommel vieren carnaval: het programma

Algemeen 1.017 keer gelezen

ASTEN/HEUSDEN/OMMEL - Carnaval staat voor de deur. Morgen wordt er officieel afgetrapt met de eerste gezamenlijk sleuteloverdracht op de Markt in Asten, waarbij alle carnavalsverenigingen uit de gemeente aanwezig zullen zijn. Op deze pagina vind je de programma’s van deze verenigingen. 

Prins Hans van De Klot trapt de carnaval vrijdag af met een bezoek aan de Astense basisscholen, in het gezelschap van de raad van elf van De Klot. Daarna staat van 15.00 uur tot 17.00 uur de eerste gezamenlijke sleuteloverdracht op het programma. De vier Astense prinsen plus de jeugdprinses van Jeugd Carnaval Asten (JCA) krijgen dan uit handen van burgemeester Anke van Extel-van Katwijk symbolisch de sleutel van de gemeente overhandigd.

Ondertussen gaat om 16.00 uur ook het Lerarenbal van start, georganiseerd door de Bolhoeden en gehouden bij café ‘t Spektakel. Dit bal duurt tot 23.11 uur.

Zaterdag wordt om 14.00 uur afgetrapt met het JCA Familiebal in gemeenschapshuis ‘t Kwartier. Vervolgens beklimt beiaardier Rosemarie Seuntïens om 15.00 uur de Klotlandse beiaard om carnavalsmuziek te laten horen. Die avond om 18.30 uur stroomt de Maria Presentatiekerk vol voor de carnavalsviering, met medewerking van onder meer Vocal Surprise en de Asteiner Bloaskapel. Tot slot kan de jeugd zich vanaf 20.30 uur vermaken tijdens Projecct Klojo bij Pesos. Dit feest is bedoeld voor jongeren vanaf de tweede klas van de middelbare school tot aan 18 jaar.

Een dag later wordt prins Hans rond 11.30 uur opgehaald en in optocht naar het gemeentehuis gebracht. Daar vindt om 12.00 uur de aftrap van het Klotlands carnaval plaats, met aansluitend om 12.30 uur het startschot voor het traditionele Reundje Klot. De prijsuitreiking daarvan staat gepland om 19.11 uur.

Die middag van 14.00 uur tot 17.00 uur is er opnieuw een JCA Familiebal in ‘t Kwartier. En de jeugd kan zondagavond nóg een keer los, namelijk vanaf 20.00 uur tijdens het Stuiterbal in ‘t Kwartier. Dit feest is bedoeld voor de jeugd vanaf groep 7 tot en met 14 jaar. Het Stuiterbal sluit om 23.00 uur.

Prinsenreceptie

Op maandag om 10.30 uur krijgt iedereen de gelegenheid om prins Hans te feliciteren. De prinsenreceptie wordt gehouden in ‘t Kwartier, de toegang is gratis. Daarna volgt vanaf 14.30 uur de grote carnavalsoptocht door Klotland. Die avond vanaf 20.30 uur staat de tweede ronde van Project Klojo op de rol, opnieuw bij Pesos.

Een dag later trachten de oud-prinsen van De Klot vanaf 12.00 uur om het Linie-IJzer bij het huis van prins Hans weg te halen. JCA maakt zich vervolgens vanaf 14.00 uur op voor een nieuwe editie van het Familiebal, wederom tot 17.00 uur in ‘t Kwartier. En ondertussen gaat om 16.00 uur het optreden van het Aauw-Prinsenorkest van start in residentie Zaal Jan van Hoek. Die avond wederom om 20.00 uur een editie van het Stuiterbal in ‘t Kwartier.

Om 23.11 uur wordt het carnavalsfeest weer uitgeluid door prins Hans, die de sleutel van Klotland teruggeeft aan de burgemeester. Dat gebeurt op het bordes bij het gemeentehuis.

De Plekkers

Ook carnavalsvereniging De Plekkers is natuurlijk bij de sleuteloverdracht op vrijdag aanwezig. Een dag later houdt de vereniging het evenement ‘Heul Asten Zingt’, vanaf 20.00 uur in residentie Het Wapen van Asten. De toegang is gratis. Op zondag openen De Plekkers om 11.11 uur de carnaval met het ophangen van het schilderij door prins Dave. Het Wapen van Asten is dan vanaf 10.00 uur geopend. 

De Peelvrujters

In Heusden wordt er eveneens volop carnaval gevierd. Zo wordt er vrijdag om 11.45 uur gestart met de traditionele optocht door het dorp van het schoolcarnaval. Daarna trekken De Peelvrujters naar Asten voor de gezamenlijke sleuteloverdracht, en diezelfde avond vanaf 18.00 uur in het Hart van Heuze vindt ook nog de jeugdprinsenreceptie plaats.

In datzelfde gemeenschapshuis staat een dag later vanaf 18.00 uur de Carnavals-Jeugdsoos op het programma. Op datzelfde tijdstip vangt tevens de carnavalsmis in de Antoniuskerk aan. De feestelijkheden worden afgesloten met het evenement ‘Carnaval Spesjaal’, vanaf 20.30 uur in café Vorstermans.

Op zondag wordt om 10.30 uur afgetrapt met het bekijken van de gevelversieringen, waarna om 14.30 uur het Vrujtersfestival in Hart van Heuze begint. ‘s Avonds gaat het feest door met de ‘Nacht van Ut Groot’, vanaf 20.00 uur bij café Vorstermans.
Een dag later opent jongerencentrum Jonosh om 20.30 uur de deuren voor ‘Doet Um Nao’.

De slotdag, dinsdag, wordt begonnen met de huldiging van de gouden paren, vanaf 12.00 uur in het Hart van Heuze. Daarna begint om 14.00 uur de boerenbruiloft in café Vorstermans, waarna de carnaval om 23.11 uur symbolisch wordt afgesloten bij de Peelwerker.

De r’Ommelpotters

In Ommel start de carnaval vrijdag traditioneel met het hijsen van de vlag op het Onze Lieve Vrouweplein en de schooloptocht. Aanvang om 10.41 uur. Die avond is het vanaf 20.00 uur ‘Vurgloeie’ in café Ons Jantje. Een dag later om 14.11 uur de carnavalsmis in de kerk in Ommel, daarna begint om 15.11 uur het jeugdbal bij Ons Jantje. 

Maandag is Ons Jantje wederom het toneel van de festiviteiten, ditmaal tijdens de ‘Afterparade Party’ vanaf 18.00 uur. De r’Ommelpotters sluiten hun programma op dinsdag af met de Dolle Dinsdag in gemeenschapshuis De Kluis, een initiatief van blaaskapel d’Ommelaers. Aanvang om 14.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant