De nieuwe Aldi moet op de huidige locatie van Berkvens Wooncentrum komen. (Foto: Hein van Bakel)
De nieuwe Aldi moet op de huidige locatie van Berkvens Wooncentrum komen. (Foto: Hein van Bakel)

Nieuwe Aldi ‘plan om van te dromen’, maar er klinken ook zorgen

Algemeen 899 keer gelezen

ASTEN - ‘Een plan om van te dromen’, de nieuwe Aldi aan het Floraplein in Asten. De lokale politiek is ronduit enthousiast over het initiatief van de supermarktketen. Maar elders aan de Julianastraat, waar de Aldi vertrekt, worstelen bewoners met wat ervoor in de plaats komt. “Maar we blijven met elkaar in gesprek.”

door Maarten Driessen

Met de plannen hoopt de gemeente Asten twee vliegen in één klap te slaan. Op twee locaties moet een kwaliteitsimpuls plaatsvinden én de broodnodige woninguitbreiding krijgt een boost.
Lees hieronder verder

Maar allereerst de plannen voor de nieuwe Aldi zelf, die op de plek moet komen waar nu nog Berkvens Wooncentrum is gevestigd. Het initiatief oogste dinsdagavond tijdens een commissievergadering volop lof. “Een mooie ontwikkeling, een kwaliteitsimpuls voor ons winkelaanbod. Echt een mooi plan”, vond Geert van den Einden (CDA). “Dit is voor ons echt een plan om van te dromen”, was ook Sandu Niessen (PGA) enthousiast.

‘Deze plek wordt een mooi visitekaartje voor de gemeente’

Waarom dan die lofzang? Niet in de laatste plaats omdat groen een belangrijke factor is. Het gebouw zelf krijgt de nodige beplanting en ook daaromheen verrijzen extra bomen. Bovenop het pand komt een parkeerplaats die na sluitingstijd wordt afgesloten. En er wordt in extra waterberging voorzien. “Daarbij wordt het gebouw helemaal van houten latten gemaakt waardoor het een natuurlijke uitstraling krijgt. Deze plek wordt een mooi visitekaartje voor de gemeente”, beloofde Mathieu Kastelijn van KAW Architecten.

Een ambitieus project, zo bevestigde Jorrit Hijl van Aldi Vastgoed. De supermarktketen steekt hiermee zijn nek uit. “Als alles heel soepel verloopt kunnen we begin volgend jaar starten met bouwen en in 2025 kan de nieuwe Aldi dan open gaan.”

Zo op de aardappelen

Als de winkel eenmaal is verhuisd, komt de achtergebleven locatie aan de Julianastraat-Emmastraat aan bod. Aldi Vastgoed zet in op enkele appartementencomplexen met in totaal maximaal 42 woningen, waarvan 9 sociale huur. Deze worden levensloopbestendig, ofwel gelijksvloers, en zijn daarmee met name voor senioren geschikt. Maar ook starters moeten hier straks terechtkunnen.

Waar aan het Floraplein dus vooral enthousiasme klinkt, ligt dat anders aan de Emmastraat-Julianastraat. Bewoners van de ‘vijf gebooi’, enkele karakteristieke huizen aan de Emmastraat, zien de komst van de appartementencomplexen allerminst zitten

‘Er moet goed naar de bewoners worden geluisterd’

Ze vrezen aantasting van hun privacy, zonlicht en waardevermindering van hun eigendom. “Ons uitzicht wordt op afschuwelijke wijze aangetast. Historisch Asten wordt met voeten getreden”, verzuchtte bewoner Toon van den Burg. “Iedereen die straks over de galerijen van het complex loopt, kijkt zo bij ons op de aardappelen. We houden nul privacy en nul uitzicht over en zijn hier helemaal ongelukkig van”, vulde Lian van Ruijven aan.

Duivels dilemma

De bewoners en de Aldi zaten al meermaals met elkaar om tafel. Niet zonder resultaat, want de plannen werden ook al meermaals aangepast. De complexen pal achter hun huizen krijgen een andere, frissere uitstraling en een deel is van drie lagen naar twee lagen teruggeschroefd.

Dat alles neemt de zorgen van de bewoners echter niet weg, iets waar ook de commissie dinsdag mee worstelde. “Het geluid van de omwonenden is de keerzijde van dit verhaal. Een duivels dilemma, want waar kies je dan voor?”, vroeg Frank van der Kerkhof (Algemeen Belang) zich af. “Er moet goed naar de bewoners worden geluisterd en er moet, binnen de mogelijkheden van dit plan, alles aan worden gedaan”, vond ook Tiny van den Eijnden (Samen voor Asten). 

Iets waarvoor de Aldi zich blijft inspannen. Hijl: “De omgevingsdialoog is een doorlopend proces. We blijven met elkaar in gesprek.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant