Astenaar John van Dam tijdens zijn reis door Zuid-Korea, waar de oorsprong van zijn geliefde taekwondosport ligt.
Astenaar John van Dam tijdens zijn reis door Zuid-Korea, waar de oorsprong van zijn geliefde taekwondosport ligt.

Naar de oorsprong van taekwondo: ‘Het heeft iets magisch’

Algemeen 1.143 keer gelezen

ASTEN/SEOUL - Taekwondo heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid, maar het begon allemaal ooit in Korea. Daarom reisde Astenaar John van Dam, eigenaar van taekwondoschool Soo Bak-Gi, recent naar de broedplaats van zijn geliefde sport. 

door Maarten Driessen

Een droom, maar daar leek het lange tijd ook bij te blijven. Twaalf jaar terug wilde Van Dam al gaan, maar toen kreeg hij het niet ingepast, en bij poging twee tikte corona de plannen aan diggelen. Maar eind april was het dan eindelijk zover: in gezelschap van een tiental andere fanaten werd alsnog de oversteek naar Zuid-Korea gemaakt. 

“Taekwondo kent 24 patronen, tuls genaamd, die verwijzen naar het aantal uren in een dag en zijn vernoemd naar historische Koreaanse figuren en plekken. Daarvan hebben we er zeventien bezocht”, aldus Van Dam, inmiddels terug op vertrouwde Astense bodem.

Helden eren

De bezochte locaties lieten stuk voor stuk een diepe indruk achter. “Die momenten waren bijzonder. Je denkt terug aan wat deze plaats of persoon voor Korea heeft betekend. Zo weten de Koreanen hun helden wel te eren, met standbeelden tot wel vijf meter hoog.” 

De nationale culturele pareltjes wisten Van Dam te boeien, maar het was niet waarvoor hij specifiek was afgereisd. “Ik haal mijn motivatie uit trainen en daar is het wat minder van gekomen. Zo’n reis is op voorhand al grotendeels uitgestippeld.” 

Toch werd er wel degelijk ook gesport. Zo trainde de groep met taekwondoscholen in Seoul en Busan, maar ook een dag met boeddhistische monniken, de échte meesters, die soms ogenschijnlijk onmogelijke dingen lieten zien. Met als kers op de taart een speciale training van een monnik met een hoge rang én een kopje thee met de hoofdmonnik. 

“Hij vertelde zijn levensverhaal, besprak een aantal historische momenten in taekwondo en nog veel meer. Wat een gave ervaring was dat”, geniet Van Dam nog na.

Rijker mens

Als een rijker mens keerde de Astenaar vervolgens terug naar Nederland. “In mijn lessen kan ik bij de tulspatronen nu een heel verhaal vertellen. Dat triggert leerlingen om er fanatieker mee aan de slag te gaan.” 

Of hij nog vaker naar Zuid-Korea wil? Sinds zijn terugkomst kreeg Van Dam die vraag al meermaals. “Daar heb ik heel veel over nagedacht. Ik sta er zeker voor open, maar op zijn vroegst pas over een paar jaar. Hier ligt de oorsprong van taekwondo, dus het is gaaf om er te zijn. Het heeft iets magisch.”

Uit de krant