Vaandelteams putten uit KNVB-scheidsrechters, maar de overige wedstrijden zijn voor verenigingsscheidsrechters. (Foto: Hein van Bakel)
Vaandelteams putten uit KNVB-scheidsrechters, maar de overige wedstrijden zijn voor verenigingsscheidsrechters. (Foto: Hein van Bakel)

Clubs luiden noodklok over scheidsrechterstekort

Algemeen 396 keer gelezen

ASTEN/SOMEREN - Voetbalverenigingen uit de gemeenten Asten en Someren luiden gezamenlijk de noodklok: door een tekort aan scheidsrechters worden wedstrijden op termijn mogelijk noodgedwongen geschrapt. 

door Maarten Driessen

De aanwas bij clubs daalt al enkele jaren fors. Ieder jaar opnieuw zijn er minder mensen bereid om wedstrijden in goede banen te leiden. Een blik op de nabije toekomst noopt de clubs daarom tot het luiden van de noodklok. NWC, SV Ondo, Olympia Boys (gemeente Asten) en SV Someren, SSE, SV Lierop en SVHS (gemeente Someren) kampen allen met dezelfde problematiek.

“Met pleisterwerk hebben we het de afgelopen jaren nog redelijk overeind kunnen houden, maar nu zien we veel scheidsrechters op leeftijd die in de komende jaren zullen stoppen”, zegt Daniël van Schijndel, voorzitter van SV Ondo. “Daarom is de urgentie hoog. Als er onvoldoende nieuwe scheidsrechter bijkomen, moeten er straks wedstrijden worden geschrapt. Sommige clubs vrezen dat dit komend seizoen al gaat spelen.”

Vandaar dus dit statement, en daarnaast kijken de zeven clubs naar de mogelijkheden voor een gezamenlijk cursusaanbod, om zo meer scheidsrechters te werven.

Imagoprobleem

Het scheidsrechtersvak kampt met een imagoprobleem, vindt ook Van Schijndel. “Spelers krijgen vaker het idee dat ze hun gelijk kunnen halen bij de scheidsrechter, en dat geldt ook voor toeschouwers. Als er dan gescholden wordt dan is dat natuurlijk niet best. Maar niet iedere wedstrijd is kommer en kwel, dat zijn echt incidenten. We moeten mensen daarom weer overtuigen van de mooie kanten van het scheidsrechtersvak.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant