Europarlementariër Toine Manders uit Heusden.
Europarlementariër Toine Manders uit Heusden.

Groente en fruit voorlopig niet goedkoper: ‘Het is een schande’

Algemeen 624 keer gelezen

HEUSDEN – Europarlementariër Toine Manders (CDA) pleit al jaren voor belastingvrije groenten en fruit en kreeg eind 2021 eindelijk zijn zin: de Europese lidstaten stemden in met een nieuwe richtlijn die het nultarief mogelijk maakt. Maar door gebrekkige ICT blijkt zo’n wijziging in Nederland voorlopig onmogelijk, een verlaging van 9 naar 0 procent btw is daarom ‘op de lange baan geschoven’. Heusdenaar Manders spreekt er schande van: ‘Het blijkt dat we met veel dingen nog gruwelijk ouderwets zijn.’

door Maarten Driessen

Het maakte onderdeel uit van zijn verkiezingsbeloften: 0 procent btw op groente en fruit. “Ik ben er nu al zo’n 2,5 jaar mee bezig. Succes kent natuurlijk vele vaders, maar ik ben er best trots op dat ik hiervan mede-aanstichter ben”, zegt Manders. Nu nog verplicht de EU landen om minimaal 5 procent btw op groente en fruit te zetten. Al langer werd daarover gemord, maar afgelopen december kwamen de ministers van Financiën eindelijk tot een akkoord: een nieuwe btw-richtlijn maakt straks een nultarief mogelijk. Die aanpassing moet wel nog in wetgeving worden gegoten.

Verouderde systemen

Maar in Nederland worden de verwachtingen nu al getemperd. Door verouderde systemen bij de Belastingdienst is een wijziging van het tarief voorlopig onmogelijk, zo kopte de Telegraaf vorige week. “Dat viel rauw op het dak, het blijkt dat we met veel dingen nog gruwelijk ouderwets zijn. Ik vind het een schande”, aldus Manders. De verlaging kan volgens hem juist een stap in de goede richting vormen. “Het gaat om het signaal dat je als overheid afgeeft. Die verlaging gaat het verschil niet maken, daarvoor moet er nog meer gebeuren. Zoals verhoging van de btw op ongezonde producten naar 21 procent, en de overheid moet een gezonde leefstijl meer gaan promoten.”

Toch ziet Manders al een positieve kentering, bijvoorbeeld in de winkel. “Van jongs af aan worden we verslaafd gemaakt aan suiker, maar je ziet nu bij supermarkten veel meer reclame voor gezonde voeding. Uiteindelijk moet je ergens beginnen om gedragsverandering mogelijk te maken.” Wat dat betreft is het nu volgens hem hét moment. “Ik verplicht niemand om vegetariër te worden. Vlees en vis zijn prima voor de smaak, maar de focus moet vooral op groente. Nu in coronatijd hebben we het momentum: mensen met overgewicht en onderliggend lijden belanden vaker in het ziekenhuis. De pandemie laat ons het belang van een gezonde levensstijl zien.”

Uit de krant