De voormalige locatie van Multibier aan de Molenakkers in Asten. (Foto: Hein van Bakel)
De voormalige locatie van Multibier aan de Molenakkers in Asten. (Foto: Hein van Bakel)

Tuinders denken aan grootschalige woonlocatie voor arbeidsmigranten

Algemeen 1.742 keer gelezen

ASTEN – Van Gog Kwekerijen en Snack Products zoeken momenteel naar een grootschalige huisvestingsslocatie voor medewerkers. De Heusdense tuinders kijken daarom naar het voormalige terrein van Multibier in Asten, waar onderdak voor zo’n 500 arbeidsmigranten kan worden gerealiseerd. Draagvlak vanuit de buurt vormt echter een belangrijk aandachtspunt: “We luisteren eerst naar de omgeving voordat we überhaupt een plan indienen.”

door Maarten Driessen

Zoals zoveel agrarisch ondernemers zoeken ook Van Gog Kwekerijen en Snack Products naar huisvesting voor hun personeel. Op de reguliere woningmarkt is het al jaren dringen om een plaatsje en dus wordt er naar alternatieven gezocht. Naast huisvesting op het eigen bedrijfsterrein wordt ook naar speciale locaties elders gekeken.

‘Ze willen gewoon dat die mensen goed gehuisvest worden’

Het omvangrijke perceel aan de Molenakkers in Asten, waar voorheen Multibier huisde, biedt daarom een uitgelezen kans. “Het is puur de locatie die dit heeft aangewakkerd. Er zijn momenteel geen andere locaties in beeld”, zegt Christian Meulendijks van Van Gennip-Schrieks, adviseur van de twee tuinders.

De ondernemers zitten momenteel nog in een oriënterende fase. Zo is er nog niets bij de gemeente ingediend, wél vond er onlangs een informatieavond voor de direct omwonenden plaats. “De initiatiefnemers willen een juiste afweging kunnen maken of ze überhaupt met dit plan verder gaan. Daarom willen ze onder meer weten wat de direct omwonenden ervan vinden.”

Daarmee wordt bewust voor een ongebruikelijke aanpak gekozen. Normaliter beginnen initiatiefnemers namelijk met het indienen van een principeverzoek, waarna het gemeentebestuur laat weten of ze in principe wel of niet willen meewerken. Pas daarna volgt de omgevingsdialoog met de buurt.

“Iedereen kent de gevoeligheden rondom de huisvesting van arbeidsmigranten. Daarom hebben we bewust aan de voorkant gezegd: laten we eerst naar de omgeving gaan luisteren, voordat we een principeverzoek indienen”, aldus Meulendijks.

Begrip en zorgen

Die informatieavond vond dinsdagavond 14 februari plaats in Hotel Nobis. “De ondernemers hebben daar hun verhaal gedaan en de omwonenden konden hierop reageren. Ze hebben vragen kunnen stellen.”

Volgens Meulendijks werd er begrip getoond voor het maatschappelijk belang en klonken er daarnaast ook zorgen. “Er zijn allerlei reacties gekomen, ook met betrekking tot de veiligheid en het woongenot. Maar we konden nog niet overal antwoord op geven omdat de concrete invulling nog niet bekend is. Er ligt tenslotte nog niets op tafel.”

‘Er zijn allerlei reacties gekomen, ook over veiligheid en woongenot’

Wel weten de ondernemers op hoofdlijnen wat ze graag willen realiseren: “Gewoon dat die mensen goed gehuisvest worden, zoals wij dat ook zouden willen. Maatschappelijk verantwoord, de wettelijke normen hanteren en eigenlijk nog zwaarder dan dat. Ze hebben mensen nodig, en die krijg je alleen met goede voorwaarden en omstandigheden.”

De informatie verkregen vanuit de buurt wordt nu bijeen verzameld. De initiatiefnemers benutten dit jaar voor de oriëntatiefase, daarna wordt besloten of de plannen wel of niet bij de gemeente worden ingediend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant