Het straatnaambordje wordt waarschijnlijk begin volgend jaar gewijzigd. (Foto: Hein van Bakel)
Het straatnaambordje wordt waarschijnlijk begin volgend jaar gewijzigd. (Foto: Hein van Bakel)

Asten schrapt eerbetoon aan omstreden deken Van Pelt

Algemeen 2.355 keer gelezen

ASTEN - Drie afzonderlijke melders stellen allen te zijn misbruikt door toenmalig deken Harrie van Pelt. Voor de gemeente Asten nu reden om diens eerbetoon, het ‘Deken van Pelthof’, te schrappen. Bedoeling is om het straatnaambordje begin volgend jaar te wijzigen in ‘Bartholomeushof’. 

door Maarten Driessen

Het ‘Deken van Pelthof’ is een bescheiden straat verstopt in het centrum van Asten. Gelegen tussen pakweg het Koningsplein, woonzorgcentrum De Lisse en het in aanbouw zijnde gemeenschapshuis vormt het hofje voor het gros van de Astenaren geen alledaagse bestemming.

We sluiten niet uit dat er nu meer meldingen binnen zullen komen

Maar onopgemerkt blijft het Deken van Pelthof zeker niet. Vernoemd naar wijlen Harrie van Pelt, in 1960 aangesteld als pastoor-deken in Asten, rust hier nog altijd een stukje geschiedenis. Mooi zijn de herinneringen niet altijd. In de afgelopen jaren ontving de gemeente namelijk meerdere signalen vanuit slachtoffers die stellen door Van Pelt seksueel te zijn misbruikt. Op internetfora over dit onderwerp duikt zijn naam al in 2007 op.

Slachtoffers nog in leven

In juni 2020 kreeg de gemeente de eerste melding binnen. Omdat het toen nog slechts één melder betrof, weigerde het college van B en W het verzoek tot straatnaamwijziging. Maar in aanloop naar een gesprek met de melder (op aanraden van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie) klopte er opnieuw iemand aan. “Onafhankelijk van elkaar, de melders kenden elkaar helemaal niet”, zegt burgemeester Anke van Extel-van Katwijk.

Zelf werd ze vervolgens in Asten aangesproken door opnieuw een persoon die zegt slachtoffer van Van Pelt te zijn. Een van de melders woont hier nog, de andere twee zijn voormalig Astenaren. “We zijn geen recherche, maar hebben toen wel navraag gedaan. Het feit dat drie personen zich onafhankelijk van elkaar melden én dat deze slachtoffers dus nog allen in leven zijn, heeft ons doen besluiten de straatnaam te wijzigen. We vinden behoud van de huidige naam om die reden ongepast.”

Vandaagwerden de bewoners van het Deken van Pelthof daarom al geïnformeerd. Later volgt ook nog een speciale informatieavond. De gemeente wil de bewoners zoveel mogelijk ondersteunen bij de rompslomp die een adreswijziging met zich meebrengt. Maar het besluit heeft natuurlijk ook breder impact. “We realiseren ons dat dit wat teweeg kan brengen. Daarom zijn partijen zoals de huisartsen, Onis Welzijn en de KBO ook al op de hoogte gebracht. We sluiten niet uit dat er nu meer meldingen binnen zullen komen”, aldus Van Extel-van Katwijk.

Daarnaast werden alle huidige straatnamen binnen de gemeente Asten uitgebreid onder de loep genomen. “We hebben onderzocht of er mogelijk meer straatnamen zijn die moeten worden aangepast. Maar zover we nu kunnen zien is dat het niet het geval.”

Bartholomeus

Ondertussen werd ook al een nieuwe naam gevonden: het Bartholomeushof. “We hebben met heemkundekring De Vonder besproken wat een goede naam voor deze locatie zou zijn. Gelegen achter Huize Bartholomeus is dat het Bartholomeushof geworden.” De doorvoering daarvan volgt dus begin volgend jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant