Een van de huidige binnensportaccommodaties is De Schop. (Foto: Hein van Bakel)
Een van de huidige binnensportaccommodaties is De Schop. (Foto: Hein van Bakel)

‘Niemand heeft straks nog een reden om níét te bewegen’

Algemeen 1.149 keer gelezen

ASTEN - Het vooronderzoek naar een nieuwe of vernieuwde binnensportaccommodatie in Asten is in volle gang. Na de ontwikkeling van gemeenschapshuis ‘t Kwartier maakt de gemeente zich op voor wederom een omvangrijk project met het oog op de toekomst. In het proces komen inwoners, verenigingen, organisaties en andere belanghebbenden uitgebreid aan bod. “Het is niet moeilijk om een sporthal met zwembad neer te zetten, maar het gaat erom wat Asten wil en nodig heeft.”

door Maarten Driessen

Sporthal De Schop en de gymzalen aan de Schoolstraat en bij het Varendonck College vormen nu gezamenlijk het Astense binnensportaanbod. Is een nieuwe accommodatie dan eigenlijk wel nodig?

‘Er zou ook een fysiotherapeut of sportschool in kunnen komen’

Een vraag die in deze fase zeker nog actueel is. Want alles ligt nu nog open, benadrukken wethouder Janine Spoor en projectleider Dietmar Schrijnemakers. “Vanaf de Kerstvakantie tot aan de zomer plannen we werksessies met alle betrokken partijen. Wat wil Asten, waar en wat moet erin komen?”, aldus Schrijnemakers. 

Momenteel worden de huidige accommodaties al onder de loep genomen, waarbij meteen wordt gekeken of er nog toekomst in de gebouwen zitten. “Zie het als een soort trechter. We nemen nu alles mee en daar moet uiteindelijk het beste scenario’s uit voortkomen.”

Commerciële partijen

Na het vooronderzoek wordt binnen fase twee (2024-2025) tot een voorkeursscenario inclusief een locatiekeuze gekomen. Volgens planning kan het project vervolgens in 2026 worden aanbesteed en eind 2027 worden opgeleverd.

De insteek is dusdanig breed dat ook commerciële partijen in het onderzoek worden meegenomen. “Er zou bijvoorbeeld ook een fysiotherapeut, sportschool of voor- en naschoolse opvang in kunnen komen. Alles is nu nog mogelijk”, zegt Spoor. 

Zolang het geheel maar in het teken van sport, bewegen en gezondheid staat. “Tijdens het onderzoek ontdekten we dat we in Asten een zestigtal basketballers hebben, die je ook lokaal zou kunnen faciliteren. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een klimwand.” Dat volgt kortom later in het proces.

‘Als het enigszins kan willen we natuurlijk gasloos verwarmen’

Om een divers regionaal aanbod te creëren én van elkaar te leren, werd in de afgelopen periode al met diverse buurgemeenten zoals Helmond, Deurne maar ook Nederweert gesproken. 

Als straks de krachten daadwerkelijk worden gebundeld dan ligt een samenwerking met Someren echter het meest voor de hand. “Dat kan ook een samenwerking zijn zoals we die nu al bij verenigingen zoals De Punderman en Hockeyclub Asten-Someren hanteren.”

Risico’s

Risico’s zijn er ook. Zeker op financieel gebied, want vergelijkbare projecten in gemeenten elders liepen nogal eens in de kosten. “Die proberen we daarom zo transparant mogelijk te berekenen en het is straks aan de gemeenteraad om de bandbreedtes aan te geven. Voor het hele plaatje is daarbij ook de exploitatie enorm van belang”, zegt Spoor. 

Andere aandachtspunten zijn het tekort aan handjes in de bouw en de hoge energieprijzen. “Maar als het enigszins kan willen we natuurlijk gasloos verwarmen.” 

Het einddoel is een brede, bijdetijdse accommodatie die zeker veertig jaar meekan. “Het moet zo laagdrempelig zijn, dat niemand straks nog een reden heeft om níét te bewegen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant