Henny Verdonschot, op de foto in het midden, is vorige week onverwacht overleden. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Henny Verdonschot, op de foto in het midden, is vorige week onverwacht overleden. (Archieffoto: Hein van Bakel)

In memoriam: Henny Verdonschot

Algemeen 4.833 keer gelezen

Astenaar Henny Verdonschot, een kleurrijk dorpsgenoot, overleed vorige week onverwacht op 67-jarige leeftijd. Henny was goed voor vele verdiensten voor de gemeenschap, met in het bijzonder zijn jarenlange, tomeloze inzet voor EBHO Asten en zijn pionierswerk voor de Heart Save Regio.

Zijn overlijden afgelopen vrijdag kwam als een donderslag bij heldere hemel. Henny stond nog midden in het leven en werd 67 jaar. We verliezen in Asten en omstreken een zeer gewaardeerd persoon die bij velen bekend was omdat hij actief was in het maatschappelijke leven.

Henny was vanaf 1987 een zeer actief lid van EHBO Asten en vanaf 2003 werd hij instructeur van de reanimatielessen. In dit kader ging hij van start met de opleiding AED-bediener, waarvoor hij de instructeursbevoegdheid had en later ook nog als coördinator. Hierin was Henny zeer bedreven: als instructeur, hulpverlener, cursusleider, onderhoudsman, voorlichter en adviseur over de te gebruiken AED. 

Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling van de bijbehorende kluisjes. Hij verzorgde, samen de assistenten, de reanimatielessen van meer dan 400 cursisten per jaar, dit niet alleen in Asten maar ook regionaal.

Pioniers

We kunnen Henny samen met Boy Bekx wel de pioniers noemen van het reanimatieonderwijs en de plaatsing van de AED’s in Asten. Op dit moment zijn er alleen in Asten al meer dan 80 AED’s en die zijn grotendeels permanent bereikbaar. 

Henny was bovendien een zeer actieve en gedreven hulpverlener, zelfs in de nachtelijke uren zag hij kans om binnen 4 minuten ter plaatse te zijn, met de AED die hij altijd in de auto had. Daardoor heeft hij in deze jaren tenminste 250 reanimaties verricht en hierbij werden meer dan 25 slachtoffers stabiel naar het ziekenhuis vervoerd en velen herstelden zonder restverschijnselen.

Koninklijke onderscheiding

In 2013 kreeg hij een lintje uitgereikt voor zijn vele verdiensten binnen onze organisatie en voor de samenleving. Het is dan ook buitengewoon verdrietig dat Henny, die dus zoveel slachtoffers door zijn snelle ingrijpen heeft gered, nu zelf het slachtoffer is zonder dat er voor hem tijdig hulp was. Z

ijn overlijden is een heel groot verlies voor onze organisatie. HSR was Henny Verdonschot en hij was HSR en Henny noemde het terecht ‘zijn kindje’.

Onze gedachten gaan uit naar zijn gezin en familie. Wij wensen Betty, Roel, Mark en Joost heel veel sterkte toe in deze voor hen erg verdrietige tijd.

Namens het bestuur,

Heart Safe Regio Deurne Asten Someren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant