Wethouders Jeroen van den Heuvel (Maashorst) en Ron van den Berkmortel (Laarbeek) trekken mede de kar voor de subsidieaanvraag.
Wethouders Jeroen van den Heuvel (Maashorst) en Ron van den Berkmortel (Laarbeek) trekken mede de kar voor de subsidieaanvraag.

De Peel hoopt op miljoenen voor leefbaarheid platteland

Algemeen 651 keer gelezen

DE PEEL - De Brabantse Peel hoopt op een subsidie van 2,5 miljoen euro om de leefbaarheid van het platteland te verbeteren. Wordt deze toegekend, dan wordt de pot benut om initiatieven vanuit de samenleving te ondersteunen. 

door Maarten Driessen

De Peel wil een zogenaamd ‘Leader’-gebied worden, verwijzend naar het betreffende Europese subsidieprogramma. Daarin wordt 2 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld, dat door de aanvragers met een half miljoen moet worden aangevuld. 

Daarvan zal de provincie 2,5 ton voor haar rekening nemen en de tien deelnemende gemeentes (waaronder ook Asten) en waterschap Aa en Maas de rest.

Lokale voorzieningen 

Het geld is bedoeld om inwoners, verenigingen en bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van de leefbaarheid van het platteland. In de breedste zin van het woord: het kunnen zowel maatschappelijke als culturele en recreatieve initiatieven betreffen. 

Zo wordt onder meer het versterken van de sociale cohesie en behoud en versterking van het lokale voorzieningenniveau genoemd, evenals projecten in het belang van water, milieu en biodiversiteit. 

Bij toekenning zal de subsidie dan ook worden ingezet voor initiatieven die vanuit de samenleving komen. Daarvoor is inmiddels een Lokale Actie Groep (LAG) opgericht die grotendeels uit particuliere vertegenwoordigers van de Brabantse Peel bestaat. 

Eventuele subsidieaanvragen vanuit de regio zullen door de LAG aan de hand van een gebiedsstrategie worden getoetst. De LAG bepaalt zo of deze wel of niet voor ondersteuning in aanmerking komen en krijgt daarbij ondersteuning van een nog te vormen projectorganisatie.

Planning

Naar verwachting wordt in het najaar duidelijk of de regio de subsidie krijgt toegekend. Als dat het geval is, kan er waarschijnlijk vanaf 1 januari 2024 een beroep op de pot worden gedaan. Inwoners en organisaties kunnen vanaf dan een aanvraag indienen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant