Als het aan Heusden ligt, dan zijn vrachtwagens straks enkel nog welkom als het bestemmingsverkeer betreft. (Foto: Hein van Bakel)
Als het aan Heusden ligt, dan zijn vrachtwagens straks enkel nog welkom als het bestemmingsverkeer betreft. (Foto: Hein van Bakel)

Onderzoek naar vrachwagenverbod in Heusden

Algemeen 438 keer gelezen

HEUSDEN - De gemeente Asten doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden voor een vrachtwagenverbod in Heusden. Dit op verzoek van inwoners en Veilig Verkeer Nederland. De gedachte is om straks enkel nog bestemmingsverkeer toe te laten.

door Maarten Driessen

Momenteel wordt in brede zin naar de verkeersveiligheid in Heusden gekeken. Zo gaan onder meer vier kruispunten op de schop, waaronder de kruising Voorste Heusden-Vostermansplein in het dorpshart. Bewoners kregen daarom eerder al een schets voorgeschoteld. In een reactie daarop werd tevens een vrachtwagenverbod geopperd, óók door Veilig Verkeer Nederland. “Dat signaal hebben wij als college zeer serieus genomen. Naast een extra krediet voor maatregelen in het centrum onderzoeken we op verzoek ook het instellen van een vrachtwagenverbod. Deze week vinden de eerste verkeersmetingen al plaats”, reageert wethouder John Bankers.

Volgens hem volgen er later dit jaar mogelijk nog meer metingen. Het college van B en W hoopt zo te achterhalen welk vrachtverkeer wanneer door het centrum van Heusden rijdt. “Gaat het om doorgaand verkeer van Meijel naar Someren dat de N279 mijdt, of is het bestemmingsverkeer voor Heusden zelf? Denk daarbij aan vrachtwagens die de lokale ondernemers bevoorraden. Op basis van deze uitkomsten en onderzoek naar mogelijke alternatieve routes nemen wij later dit jaar een besluit.” Voor de extra benodigde gelden is de gemeenteraad dan aan zet.

Negatieve invloed

Het Dorpsoverleg Heusden volgt de ontwikkelingen nauwgezet. “We begrijpen het probleem van de aanwonenden heel goed: veel vrachtauto’s hebben gewoon een negatieve invloed op onze leefbaarheid en ook op de verkeersveiligheid”, zegt voorzitter André Verhoeven. Ook het Dorpsoverleg pleit voor een uitzondering voor bestemmingsverkeer. “Het achterliggende agrarisch buitengebied zou anders volledig lam komen te liggen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant