Raadslid Math Vankan. (Foto: Hein van Bakel)
Raadslid Math Vankan. (Foto: Hein van Bakel)

Raadslid zwaait af: ‘Laat het met een gerust hart achter’

Algemeen 441 keer gelezen

ASTEN - Politiek op de inhoud, mensen verbinden maar scherp als het moet. Al 19 jaar is Math Vankan een vertrouwd gezicht in de Astense gemeenteraad. Komende dinsdag geeft hij het stokje officieel over.

door Maarten Driessen

Leuk was het niet altijd, zeker niet in het begin. Vankan werd in de krant geciteerd: ‘Ik schaam me om raadslid in Asten te zijn.’ Politieke sores, onderlinge rancune, Vankan begon geenszins in rustig vaarwater.

Maar hoe anders is dat nu. De 70-jarige Astenaar blikt tevreden terug op zijn politieke carrière. “Ik kan met recht zeggen dat ik trots ben raadslid in Asten te zijn geweest.”

‘Het is aan ons om, los van de emotie, de beste keuze voor Asten te maken’

Eigenlijk zou hij twee jaar terug al zijn gestopt. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 wilde Vankan plaatsmaken voor een nieuwe generatie. 

“Maar toen klopte D66/Hart voor Asten aan voor een fusie. Ze vroegen me om aan te blijven om dit proces mee in goede banen te leiden. Qua mensbeelden, de manier van politiek bedrijven, vond ik die partij goed bij ons passen. De eenheid die we als fusiepartij nu al uitstralen, bewijst dat samengaan een goede keuze is geweest.” 

Leefbaar Asten en D66 werden zo Samen voor Asten, tot dusver in de raad nog altijd onder de bezielende leiding van Vankan.

Einde van een tijdperk

Zijn vertrek betekent daarmee het einde van een tijdperk. Komende dinsdag geeft de huidig fractievoorzitter het stokje over aan troonopvolger Marieke van Oosterhout-van der Zand. “Een jonge vrouw met inhoud. We hebben veel samengezeten, ik heb haar advies gegeven maar haar ook aangeraden vooral haar eigen weg te zoeken. Ik laat het zo met een gerust hart achter.” Twan van Teeffelen is Vankans vervanger in de raad.

Wat rest zijn de herinneringen - te veel om op te noemen. Vankan licht er een paar uit. “Het scholenplan is altijd een gevoelige kwestie geweest, die veel emoties losmaakt. Dat is begrijpelijk, want het gaat veel mensen aan. Maar als partij hebben we daar altijd consistent beleid in gevoerd. Het is aan ons om, los van de emotie, de beste keuze voor Asten te maken.”

Ook stipt hij het nieuwe gemeenschapshuis aan. Zijn partij pleitte lange tijd voor het patersklooster aan de Wilhelminastraat, een op het eerste oog prachtige locatie. “We zagen een mooie kans, maar moesten zeker weten of het haalbaar was. Ik wilde dat onderzocht hebben. Toen de plussen en minnen eenmaal op papier stonden, hebben we onze mening bijgesteld.” Politiek bedrijven op de inhoud, wil Vankan maar zeggen.

In vogelvlucht gaat hij door nog wat onderwerpen heen. Een autovrije Markt (”Dat had tien jaar terug al opgelost kunnen zijn”), maar ook het ontvallen van enkele trouwe partijleden. “Het overlijden van Patrick van Laarhoven, door wie ik in de politiek ben beland, en Antoon Driessen, dat heeft erin gehakt. Antoon was eigenlijk mijn opvolger, dat had hij ook verdiend, maar het heeft niet zo mogen zijn.”

Kop en een staart

Het voelt voor Vankan alsof hij nu écht met pensioen gaat. Hij blijft bij zijn partij betrokken, maar niet in bestuursfuncties. “Dat is nu aan anderen. Ik blijf beschikbaar voor klusjes, dingen met een kop en een staart. Bijvoorbeeld de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026.” 

Maar het moet vooral genieten worden, zoals hij dat ook altijd van het raadswerk deed. Nóg meer tijd voor de kleinkinderen, reizen met de camper, zijn vrijwilligerswerk bij kringloopwinkel Een Aarde en om een balletje te slaan. “Ik val niet in een zwart gat hoor, ben maar niet bang.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant