De delegatie uit Harrachov samen met burgemeester Anke van Extel-van Katwijk en de glazen klok.
De delegatie uit Harrachov samen met burgemeester Anke van Extel-van Katwijk en de glazen klok.

Klok & Peel ontvangt unieke glazen luidklok

Algemeen 2.453 keer gelezen

ASTEN - Museum Klok & Peel ontving vrijdag hooggeëerd bezoek. Een Tsjechische delegatie bezocht het Astense museum en overhandigde een unieke replica van de beroemde glazen luidklok uit Harrachov. Zo zijn er nu wereldwijd slechts twee glazen luidklokken, waarvan er een in Klok & Peel komt te hangen.

Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij in Asten goot vorig jaar de nieuwe klokken voor Harrachov, een Tsjechisch skioord nabij de Poolse grens. Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de nieuwe klokken, toog een delegatie vorige week vanuit Tsjechië naar Asten. 

Koninklijke Eijsbouts goot vorig jaar de nieuwe klokken voor Harrachov

Bij Museum Klok & Peel overhandigden burgemeester van Harrachov Tomáš Vašícek en klokkengieter Petr Manoušek een unieke replica van de beroemde glazen luidklok in het dorp. Deze werd in ontvangst genomen door vicevoorzitter van Klok & Peel Jan van de Rijdt en burgemeester Anke van Extel-van Katwijk.

Harrachov is van oudsher de thuishaven van beroemde glasblazers. Dit vanwege zijn gunstige ligging in een bosrijk gebied, dat als energiebron volop hout levert voor de productie van het glas. 

Zo zag de eerste glasblazerij in Harrachov in 1712 het levenslicht waarna het bedrijf in de 19e eeuw een flinke groeispurt maakte. Het dorp ligt in de historische regio van Tsjechië, de Bohemen, en zo werd het Boheemse glas al snel wereldberoemd. Harrachov heeft met Novosad & Zn. Glaswerken de oudste nog producerende glasblazerij.

Fysieke verbinding

Sinds 1914 hangt de originele glazen klok in de rooms-katholieke kapel H. Elizabeth, gevestigd op het terrein van de glasfabriek. De glasblazers van Harrachov deden hun naam eer aan en schonken de kapel daarnaast ook nog gebrandschilderde ramen en een altaar met Venetiaanse spiegels. 

De glasblazerij heeft tevens een replica van de klok gemaakt. Deze krijgt dus een bijzonder plekje in Museum Klok & Peel, waarmee een fysieke verbinding wordt gelegd tussen Astens klokkengieterij en de glasblazerij in Harrachov.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant