De kartrekkers in het Park van Vrede in Ommel. (Foto: Hein van Bakel)
De kartrekkers in het Park van Vrede in Ommel. (Foto: Hein van Bakel)

Astens eigen veteranenvereniging krijgt vorm

Algemeen 2.151 keer gelezen

ASTEN – Ook in de gemeente Asten is behoefte aan een eigen veteranenvereniging. Achter de schermen wordt daarom hard gewerkt aan de oprichting. In welke vorm precies, dat moet straks blijken, maar de vereniging moet vooral laagdrempelig zijn. Enkel een ‘praatclubje’ zien de kartrekkers daarom niet zitten: “Dan wordt het al snel neerslachtig. We moeten actief bezig zijn, een doel hebben.”

door Maarten Driessen

Op uitnodiging van burgemeester Anke van Extel-van Katwijk zijn de eerste contacten inmiddels gelegd. Vorige maand kwam een vijftiental veteranen bijeen in Zaal Jan van Hoek voor een eerste kennismaking. Hoewel woonachtig in dezelfde gemeente, zagen velen elkaar daar pas voor het eerst.

En wat bleek? Een eigen veteranenvereniging kan zeker een toegevoegde waarde zijn. Het ontbreken daarvan kwam vorig jaar ter sprake toen de gemeenteraad de aanleg van een Witte Anjerperkje opperde. Dergelijke perkjes liggen verspreid door het land en vormen een plek van erkenning en waardering voor veteranen. “Maar voordat we die aanleggen, moeten we eerst kijken of er behoefte aan is. Toen ontdekte ik dat Asten nog geen vereniging heeft. Dat verbaasde me wel”, zegt burgemeester Van Extel-van Katwijk.

Daarom werden alle bij de gemeente bekende veteranen per brief benaderd om te kijken of zo’n club iets kan toevoegen. “Bij die eerste bijeenkomst kwam er al snel uit: dat missen we in Asten.”

Kameraadschap

Inmiddels zijn de eerste stappen dus gezet. De intentie is er, nu is het nog zoeken naar de juiste vorm. Wel zijn de huidige kartrekkers het eens dat het vooral laagdrempelig moet worden ingericht. Niet alleen veteranen, maar ook (ex-)militairen zonder uitzending zijn bijvoorbeeld van harte welkom. “Het gaat om het kameraadschap, daar hoef je verder geen woorden aan vuil te maken. De boodschap is dat je niet alleen bent”, zegt Martijn van der Klis.

Want bij vrijwel iedereen heeft de dienst sporen nagelaten. “De overgang is enorm. Je gaat uit dienst, punt. Ineens ga je op kantoor werken. Dat gaat negen van de tien keer fout, de kameraadschap die je jaren hebt ervaren is ineens weg.” Want of het nu uitzendingen naar Afghanistan en Libanon zijn, een orkaan op Sint-Maarten of de vuurwerkramp in Enschede, militairen maken nogal eens wat mee.

Dat laatste kan aalmoezenier Fransjesca van Grimbergen, betrokken bij het Astense initiatief, bevestigen. “Iedere militair moet offers maken en dat geldt ook voor het thuisfront. Inmiddels verloopt de nazorg gelukkig steeds beter”, aldus Van Grimbergen.

Vandaar dat een veteranenvereniging iets kan toevoegen. “Maar het is belangrijk dat we niet alleen samen gaan zitten, een biertje drinken en barbecueën”, vindt Van der Klis. “We moeten ook echt actief zijn: bijvoorbeeld tijdens NL Doet of zwerfafval opruimen. Als wij te veel met elkaar praten, wordt het vaak een neerslachtig gebeuren.” Een gezamenlijk doel, daar draait het om. “Zoals we voorheen ook samen streden voor vrede en veiligheid, wat ieders motivatie ook was.”

Nationale Veteranendag

In aanloop naar Nationale Veteranendag dit weekend brengen de initiatiefnemers hun plannen daarom nogmaals voor het voetlicht. Daarnaast ontvangen alle veteranen binnen de gemeente binnenkort een uitnodiging voor een tweede bijeenkomst. En ja: dat is een barbecue.

Langzaamaan moet het initiatief zo meer gestalte krijgen. Burgemeester Van Extel-van Katwijk hoopt in ieder geval dat het rond komt: “In Amerika worden veteranen écht geëerd. Ik vind dat we dat in Asten ook mogen doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant